Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Larsen, Håkon Mosvold
Bild: Larsen, Håkon Mosvold

Festa på kött och njut av värmen

Vi blir ofta varnade för att äta kött. Det skulle inte vara hälsosamt och dessutom driva på ”klimatkrisen”. Helt felaktiga påståenden.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Människans matsmältning liknar mer rovdjurens än gräsätarnas. Vi är beroende av vissa animala proteiner och fetter. Vi mår inte bra utan dem. Särskilt fet fisk som makrill är rik på fleromättad omega-3-fettsyra.

Nu finns klara bevis på att vegetabilierna i kosten bidrar till flera av våra vanligaste folksjukdomar: övervikt, diabetes och hjärtsjukdomar. Cancerceller lever på högt blodsocker, som vi får av socker och stärkelse, det vill säga potatis, bröd, ris, pasta, etcetera. Dessa ingredienser begränsas i hälsodieten LCHF, Low Carbohydrate High Fat.

Universitetet i Graz, Österrike, har undersökt hälsotillståndet hos veganer jämfört med dem som åt en balanserad kost.

Veganer var oftare sjuka, får oftare cancer (4,8 procent jämfört med 1,8 procent), får 1,5 gånger fler hjärtinfarkter, belastar psykvården mer och får ungefär dubbelt så mycket allergier.

Det är alltså direkt ohälsosamt att helt avstå från animalisk kost, googla ”vegetarisk nyttigare graz”.

Påståendet att kossor skadar klimatet är dubbelt felaktigt. Allt kossorna äter och kossorna själva består av kolföreningar, vars kol kommer från luftens koldioxid. De kan inte öka luftens halt av koldioxid. Den gasen är växternas viktigaste näring och förutsättningen för allt liv.

Påståendet förutsätter att mer koldioxid höjer den globala medeltemperaturen. Analyser av data från en miljon väderballonger runt om i världen under många år har visat att koldioxidens verkan på klimatet är noll, googla ”ronan connolly balloons”. Detta bekräftas av studier på grannplaneternas atmosfärer, googla ” tro känslor utan fakta”.

Vårt klimat styrs främst av solens varierande aktivitet, som nu är lika exceptionellt låg som för 200 och 400 år sedan, googla ”irina solcykel 25”. Då var klimatet kallt, vilket är vad vi kan vänta de närmaste decennierna.

Vi ska njuta så mycket vi kan av den värme vi har nu!

Sture Åström, nätverket KLIMATSANS