Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Fika juste – din insats är viktig

Kan en ryggsäck med en penna och skrivblock förändra livet? Angel Oyola berättar att hans barn kunde börja skolan tack vare en ryggsäck som innehöll en penna och papper. Nu är en av dem läkare. Värdet av en penna. En penna som är så lätt att förlägga eller knäcka.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Flera av oss i styrgruppen för Fairtrade City i Trollhättan har träffat Angel. Och hans berättelse berörde oss på djupet. Angel driver ett jordbruk i Equador där han odlar bananer. Tack vare att han följer principerna för rättvis handel kunde han certifiera sina produkter och därigenom få bättre ekonomiska villkor. Tillsammans med andra certifierade odlare beslöt han att den extra inkomsten från certifieringen skulle läggas på utbildningsmaterial till barnen.

Förenta Nationerna är mycket tydligt med att ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet inte kan skiljas åt. Klimatförändringarna märks på flera håll i världen. En uppskattning visar att hälften av Centralamerikas kaffeområden har påverkats av svampangrepp som sprids till följd av ett varmt och fuktigt klimat och ökade regnmängder.

Kan kaffe som odlas ­enligt rättvishandelsprinciperna hjälpa lantbrukarna att möta klimatförändringarna? Ja, de odlingar som drivs enligt rättvishandelsprinciperna och är Fairtrade-certifierade ger odlarna ökade ekonomiska resurser. Resurser som kan användas till att möta upp denna typ av nödsituationer. Bland annat testar de olika frön och växter, material och verktyg för att se vad som fungerar bäst i ett förändrat klimat.

I Trollhättan samarbetar näringsliv, organisationer, högskolan och Trollhättans stad för att bidra till FN:s hållbarhetsmål. Det gör vi bland annat genom att vara en Fairtrade City. Ytterst handlar det om allas lika mänskliga rättigheter. I en Fairtrade City kan du handla/äta/fika varor som är producerade enligt rättvishandelsprinciperna och tredjepartscertifierade. Certifieringen garanterar att varorna är producerade på ett juste sätt och är oftast märkta med Fairtrade eller WFTO.

Fairtrade Challenge lyfter fram FN:s hållbarhetsmål genom något så enkelt som att uppmana oss att fika Fair Trade.

Styrgruppen för Fairtrade City, Trollhättan