Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Rickard Sköld
Bild: Rickard Sköld

Finns inga enkla lösningar för att lösa problemen vi alla står inför

Svar på ”Bara arbete bygger Sverige – motsatsen urholkar
Trollhättan är en kommun med en unik historia. Vi har gått från att vara en liten och fattig arbetarstad i början av 1900-talet till att idag vara en av de städer man kan räkna med i framtiden.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

En stad som lyckats vända utmaningar till möjligheter. Och bakom resultaten ligger ett målmedvetet arbete där såväl tjänstemän som politiker arbetat för att skapa ett Trollhättan som är till för alla, inte bara några få.

Att Trollhättans kommun har utmaningar stämmer. Men vi säger som det är och ska göra det som krävs för att vända negativa resultat till positiva. Allting sker dock inte över en natt. Det finns inga enkla lösningar för att lösa problemen vi alla står inför.

Arbetslösheten i Trollhättan är idag lägre än den var innan Saab-krisen. Skatteintäkterna till kommunen blev många gånger högre än SKR:s beräkningar eftersom långt fler kommit i arbete, jämfört med prognosen. Utbetalningen av försörjningsstöd ligger även det under 2020 års nivå. Lägg där till att vi är mitt i en pandemi. Skulle du säga att det är en dålig utveckling?

När det gäller dina påståenden angående att den som är arbetslös eller sjukskriven får så mycket mer än den som arbetar kan vi ta en titt på Socialstyrelsens riksnorm för försörjningsstöd. Är du ensamstående med en treåring blir ditt samlade försörjningsstöd 6 570 kronor. På detta ska alltså en treåring försörjas, med allt vad det innebär i mat, kläder och hygienartiklar med mera. Barnbidrag och eventuellt underhållsstöd får personen oavsett om hen jobbar eller ej, så det kan räknas bort när det gäller dina ”incitament att jobba”. Lägg till ett bostadsbidrag så landar vi på 11 570 kronor. För att komma till det nettot krävs en heltidslön på 15 000 kronor. Även det är långt under de lägsta lönerna i landet, (lägsta medellön år 2020 låg på 21 500 kronor). Då ska man komma ihåg att barnomsorg ska betalas och utgifter för mat och kläder sannolikt ökar.

Så vad är Moderaternas alternativ, mer än att bara sänka skatten? Senast ni satt i regering och Sverige befann sig i en global finanskris sänkte man A-kassan och försämrade sjukförsäkringen. Att försätta människor i fattigdom och exkludera dem från välfärden har vi vetenskapligt stöd för att det inte fungerar. Varför inte satsa pengar på en jämlik skola och förstärka arbetsförmedlingens och försäkringskassans resurser för att arbeta med de som står längst bort från arbetsmarknaden?

Just det! Det kostar ju pengar. Och med sänkta skatter har vi inte råd med det. Tack för den viktiga konsumentupplysningen, Jennie!

Elliot Blixt,

Ordförande SSU Trollhättan