Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Forskare från universitet och vetenskapliga institut skulle ha förletts?

Replik
Svar till Ingemar Vänerlöv, 20 september.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Ingemar Vänerlöv påstår att det är enkelt att falsifiera de påståenden om klimatförändringarna som FN:s klimatpanel IPCC står bakom. Som exempel underkänner han några icke namngivna meteorologers kommentarer till mediauppgifter om vädret under några månader en godtycklig 30-årsperiod.

Vad har det med IPCC att göra?

IPCC:s femte syntesrapport slår fast att människan påverkar klimatet, och att utsläppen av växthusgaser är de största någonsin. Det pågår en global uppvärmning, och sedan 1950-talet har det skett förändringar av klimatet som i vissa fall saknar motstycke under de senaste årtusendena. Rapporten har skrivits av 67 experter från universitet över hela världen. Som underlag för sitt arbete har de studerat många tusen vetenskapliga uppsatser, uppsatser som var och en utsatts för oberoende granskning enligt det system som används för alla naturvetenskapliga forskningsresultat. Syntesrapporten har dessutom fackgranskats av ytterligare 85 oberoende, internationella experter.

Ingemar Vänerlöv, å sin sida, har studerat klimatstatistik i årtionden. Jahaja.

Tanken att hela skaran av forskare från universitet och vetenskapliga institut över hela världen på något sätt skulle ha enats eller förletts att ge en bild av klimatproblematiken som är ”politiskt korrekt” snarare än grundad på bästa tillgängliga kunskap är löjeväckande.

Roger Olsson

Miljöjournalist, Vänersborg