Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: PONTUS LUNDAHL / TT /
Bild: PONTUS LUNDAHL / TT /

Frågor som väntar på svar?

Många frågor vänta på svar från Socialminister Lena Hallengren och regeringen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

När Dan Eliasson, chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB totalt osynlig fram till P1 Morgon 11 maj lät det så här: ”Jag hade sett att vi som land hade agerat lite snabbare”. Är det inte Eliasson som ska handla? Generaldirektör Dan Eliasson, tidigare punkare som spelade i bandet Bad Boo Band, studier och partibok sedan socialdemokratisk statssekreterare, generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan samt sparkad rikspolischef och nu generaldirektör igen 2018 för MSB. Företagen klagar på att MSB är en bromskloss när företagen erbjuder nytillverkad skyddsutrustning? Eliasson menar att man inte har gjort något byråkratiskt fel då de skickar vidare alla erbjudanden om skyddsutrustning/läkemedel till Socialstyrelsen som har det formella ansvaret. Sverige är fyllt med byråkrater som inte agerar. Har generaldirektör Eliasson tagit något som helst beslut att beredskapslagren ska vara välfyllda med kris och krigsförnödenheter som i vårt grannland Finland?

Socialminister Lena Hallengren lovade för en månad sedan att 100 000/vecka skulle testas. Det blev i genomsnitt 17 000/vecka sämst i EU och fortfarande kan hon kan inte svara på när målet kan nås? I Wuhan i Kina där smittan uppkom ska nu 11 miljoner invånare testas på tio dagar. Att socialministern inte har sett till att hålla en tillräcklig sjukvårdsberedskap bör hon och andra politiker hållas ansvariga för. Hallengren ansvarar för att Folkhälsomyndigheten (FHM) ska se till att regioner och kommuner inte brister i lagerhållning av sjukvårds/skyddsutrustning samt läkemedel? FHM och regioner samt kommuner skyller på varandra. Alla kan nu konstatera att detta absolut inte har fungerat och de drabbade är inte politiker och byråkrater utan det är vårdpersonalen i regioner och kommuner samt givetvis de drabbade patienterna.

Ändå är situationen bättre i sjukvården än i äldrevården. I Sverige har 60 procent av dödsfallen rapporterats från just äldreboenden. Katastrofalt att hjältarna i sjuk och äldrevården inte får den skyddsutrustning de enligt lag ska ha. Är det inte också skandal att FHM mitt i coronakrisen skapar nya regler om att heltäckande kläder och munskydd inte behövs om man har visir för vissa undersökningar? Regeringen står vid sidan och fattar inga beslut, rädd att anklagas för ministerstyre och har enligt de allra flestas uppfattning tagit ett stort antal felaktiga basbeslut såsom:

*Att inte i tid avråda/förbjuda alla sportlovsresor/utlandsresor förutom till Kina. *Att inte sätta samtliga hemvändare från dessa resor i karantän. *Att inte se till att vårdanställda i hemtjänst och äldrevård får lagstadgad skyddsutrustning. *Att inte testa och särskilja vårdanställdas vård av smittade/osmittade inom hemtjänsten och äldrevården. *Att inte omedelbart och massivt börja med förberedelsearbeten för att skydda riskgrupperna 70+. *Att regeringens masstestning av medborgarna är totalt misslyckad. Ja, listan kan göras lång.

Helhetsbetyg = Underkänt