För oss är hög kvalitet och god tillgänglighet till äldreomsorgen viktigare än att sänka skatten, menar debattörer.
För oss är hög kvalitet och god tillgänglighet till äldreomsorgen viktigare än att sänka skatten, menar debattörer. Bild: PIKSEL

Framtidens omsorg måste erbjuda mer

För oss är hög kvalitet och god tillgänglighet till äldreomsorgen viktigare än att sänka skatten, menar debattörer.

ANNONS
|

Den som är gammal eller funktionsnedsatt ska alltid känna sig trygg med att hjälp, stöd och god omsorg finns att få när den behövs. Och det ska vara en omsorg av hög kvalitet.

Men vad är hög kvalitet i omsorgen? Ja, grundläggande saker som en bra och funktionell bostad, hög kompetens hos personalen och personal i tillräckligt antal är givetvis basen. Utöver detta finns nog lika många svar på vad som är kvalitet som det finns människor som behöver omsorgernas stöd. Av den anledningen måste möjligheterna för såväl omsorgstagare som personal blir fler och valfrihetens större. Alltså, människornas frihet att utifrån förmåga kunna styra sitt liv, inte vårdbolagens frihet att etablera sig där de önskar, inte där behovet är som störst, för att få mesta möjliga vinst med hjälp av skattepengar.

ANNONS

Verklig valfrihet för människor handlar om att kunna välja innehållet på sin omsorg. Det gäller i äldreomsorgen likväl som inom LSS och socialpsykiatrin. Att få utvecklas utifrån sina förutsättningar, i en miljö och med aktiviteter man trivs med och behöver och få ett gott liv, oavsett vem man är. Likaså är det valfrihet på riktigt när man som personal får ett större inflytande över sitt arbete och själv ges möjlighet att utvecklas och utbildas.

Det behövs ett nytänkande inom omsorgerna, inte minst inför framtidens äldreomsorg. Den generation som nu står och knackar på dörren till våra äldreboenden kommer att komma in med helt andra krav och förutsättningar än tidigare generationer. När äldreomsorgens ”Svea” och ”Holger” byts ut mot ”Lena” och ”Peter” måste vi vara redo. Det handlar om ny teknik, utvecklad pedagogik och förändrad metodik. Och det är på gång; S-V-MP-majoriteten i omsorgsnämnden i Trollhättan har gett tjänstemän uppdraget att utreda framtidens omsorg, både vad gäller byggnader och dess innehåll, vilket är särskilt viktigt nu när vi står inför flera ny- och ombyggnader inom alla våra omsorger.

Här är några exempel på vad som redan ligger i pipeline inom äldreomsorgen:

• Det nya boende som ska ersätta Landbogården utreds för att bli ett ”husdjursboende”, där omsorgstagare får ta med sin katt eller hund in på boendet och får stöd och hjälp med skötseln av särskild personal

ANNONS

• Har ni sett TV-programmet ”Fyraåringarna på äldreboendet”? En sådan integrerad verksamhet mellan äldreboende och förskola diskuteras för Vårvik, i samverkan med Högskolan Väst och äldreforskning.

• Fler trygghetsboenden. Vanliga lägenheter som kompletteras med möjlighet till riktat och lättare stöd, som en lightversion av hemtjänst. Detta kombineras med ökad satsning på Träffpunkterna.

• Det är också viktigt att se över fördelningen av boenden i kommunen, så att så många som möjligt – och de som vill – kan bo kvar i sitt närområde. Det gäller såväl västra sidan älven som våra södra stadsdelar, inklusive Sylte.

Att satsa på hög kvalitet och god tillgänglighet till äldreomsorgen är en avgörande fråga för oss socialdemokrater. För oss är det mycket viktigare än att sänka skatten.

Lena Hult (S)

ordförande för omsorgsnämnden i Trollhättan

Mussa Selim (S)

gruppledare för majoriteten i omsorgsnämnden i Trollhättan

ANNONS