Fri hyressättning minskar klassklyftan!

Replik. Svar på Fri hyressättning en klassfråga?

ANNONS
|

Signaturen MOT ställer sig frågan hur någon kan tro att fri hyressättning gagnar den som hyr. Min motfråga är i stället, hur kan någon tro att rådande hyreslagstiftning kan hjälpa bostadsbrist och bostadssegregation och med det underlätta för den som hyr? Samma fantastiska lagstiftning som tog oss hela vägen hit, ska alltså också klara av att ta oss härifrån?

Funderar man över hur bostadssegregation och bostadsbrist uppkommit i vårt land, ja, då inser man också ganska snart att ekvationen är enkel. Det finns för få hyresbostäder i Sverige. För få hyresbostäder, gör det svårt att flytta hemifrån, svårare att i storstäder undvika dyra svarta andrahandskontrakt, trångboddhet och/eller ansvarslösa fastighetsägare som skor sig på hyresgästens bekostnad. Klassklyftan växer stadigt när somliga tvingas köpa bostad på en allt dyrare bostadsmarknad medan andra lämnas kvar till en haltande hyresmarknad där fastighetsägare kan utnyttja en hyresgäst eftersom valmöjligheter saknas på marknaden.

ANNONS

Jo. Jag förstår att den heliga kon, med Sveriges rådande hyreslagstiftning, för många är så helig att man låter bli att tänka ett varv till. Den är ju en del av den svenska socialdemokratiska modellen. Och den varken vill eller vågar man ifrågasätta. Men, om man ändå tillåter sig just det. Att bara för ett kort ögonblick leka med tanken att en hyresbostad fick lov att kosta precis det fastighetsägaren själv valde att den skulle kosta – vid nybygge. –”hujja!”. Ja, då skulle resultatet bli förödande! Eller. Är det verkligen sant? En sak är säker. Fler bostäder skulle byggas. Fler ”giriga” fastighetsägare skulle vilja bli fastighetsägare till hyresbostäder eftersom det nu blev mer lönsamt. Det i sin tur skulle göra att hyresgästen gavs fler bostäder att välja eller välja bort.

Helt sonika. Den fastighetsägare som inte aktivt ville utveckla ett segregerat bostadsområde - skulle snart bli bortvald till förmån för en fastighetsägare som tog sitt ansvar och skapade ett trivsamt, tryggt och inkluderande bostadsområde. De fastighetsägare som tog ut oskäliga bostadshyror och skodde sig på en hyresgäst genom att exempelvis inte underhålla fastigheten eller ha dålig bostadskvalitet med dragiga fönster och slitna våtutrymmen – den skulle bli bortvald till förmån för en fastighetsägare som skulle vilja göra det motsatta. Dessutom. Den som i Stockholm försökte sälja dyra svarta andrahandskontrakt, skulle erbjuda något ingen ville ha. Eftersom det nu fanns fler ”giriga” fastighetsägare som ville slåss för att övertyga just mig om att i stället signera ett förstahandskontrakt.

ANNONS

Så avslutningsvis MOT. Om klassklyftan på allvar är något som skrämmer dig. Är det då rimligt att fortsätta på samma inslagna väg som tog oss hit? Med en reglerad hyreslagstiftning som stryper viljan att bygga fler hyresbostäder och som ökar klassklyftorna och minskar valfriheten för hyresgästen?

Jennie Bergius Eriksson (M)

ANNONS