Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad krävs för att detta ska genomföras i hela vårt högt utvecklade Sverige? frågar sig skribenten. Bild: Bertil Ericson / TT
Vad krävs för att detta ska genomföras i hela vårt högt utvecklade Sverige? frågar sig skribenten. Bild: Bertil Ericson / TT

Friskvård billigare i längden då åkommor upptäcks tidigt

Vad krävs för att detta ska genomföras i hela vårt högt utvecklade Sverige? frågar sig skribenten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Skapa en ny friskvård istället för den sjuka sjukvården”.

Din "affärsidé" är utmärkt och pågår sedan 80-talet som ett försök. Sök på internet efter Västerbottenmodellen. Det går ut på att patienten får en årlig fysisk genomgång i syfte att fånga upp sjukdomstillstånd på ett tidigt stadium samt att ge råd vad gäller kost och fysisk aktivitet.

När man efterfrågar det här i andra delar av landet får man ofta svaret att det blir för dyrt. I det pågående försöket har det istället visat sig kosta mindre eftersom det krävs mindre omfattande åtgärder när åkommor tas tag i på ett tidigt stadium. Det minskar också det mänskliga lidandet avsevärt. Frågan är: Vad krävs för att detta ska genomföras i hela vårt högt utvecklade Sverige?

Esbjörn Schönberg