Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Susanne Engdahl-Jensen

Fy skäms ni som tagit beslutet utan hänsyn till de svaga !

Vid sammanslagningen av Trollhättans och Södra Vänes kommuner 1967 hölls ett storslaget gästabud på Gullriset i Trollhättan.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Kommunalt engagerade i kommunerna deltog och jag är kanske den ende nu levande som var med. Idag 94 år gammal.

Det var en ståtlig fest. Sammanslagningen föregicks av många förhandlingar och stor enighet hade nåtts om en likabehandling av behov för både stad och landsbygd. Från båda kommunerna försäkrades att överenskommelser skulle stå fast.

Enigheten rörde till exempel:

• Planläggningen av Åsaka tätort skulle fullföljas

• En bygdegård skulle uppföras i Åsaka

• En ny äldrevårdsanläggning, som skulle ersätta vårt ålderdomshem Vänegården

• Vår deltidsbrandkår skulle vara kvar.

• Skolorna i Södra Väne skulle vara kvar.

Allt står inte fast, tiderna förändras, men det stora sveket kommer nu! 2019 kom ett tjänstemannaförslag att lägga ner gruppboendet. Det fick inget gehör. Landbogården ska vara kvar, det finns andra värden än de ekonomiska.

Sedan började andra saker hända. Vi som fått biståndsbeslut och bodde i omsorgsförvaltningens servicelägenheter vid Landbogården fick istället hyra lägenheterna direkt av Eidar.

”Simsalabim”, nu hade kommunen blivit befriad från att behöva ansvara för lägenheterna, med behövande gamlingar, vid Landbogården. De ska bara ansvara för bistånd vid behov.

Gunnar Andersson (S), var kommunalpolitiker i Södra Väne. Han förhandlade vid kommunsammanslagningen och var med om att besluta om Landbogårdens tillkomst. Han bodde här till sin död, våren 2020. Han var helt inställd på att denna trygghet skulle vara livet ut och han hade tur som slapp tvångsförflyttas!

21 augusti 2020 togs beslutet om att lägga ner gruppboendet. De tio som hyr sina hem där är inget att ta hänsyn till. Försvagade av ålder och av sjukdomar, dessutom bestörta och oroliga. Och ensamma. Med rådande besöksförbud finns ingen möjlighet för anhöriga att bistå med tröst och stöd.

Fy skäms ni som tagit beslutet utan hänsyn till de svaga och en samlad opposition i hela bygden!

Gästabudet på Gullriset i Trollhättan vid kommunsammanslagningen 1967 förefaller mig, så här i backspegeln, ha vissa likheter med det berömda Nyköpings gästabud i december 1317.

Då bjöd Sveriges kung Birger Magnusson sina bröder, hertigarna Valdemar och Erik, på en storslagen måltid i slottet för att därefter fängsla dem och låta dem svälta ihjäl i fängelsetornet. Det känns faktiskt som att den stora kommunen idag försöker ”svälta ihjäl” sina landsbygdsdelar.

Rolf Danielsson