Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Går det att lita på Vänsterpartiet i Lilla Edet?

Vårt samarbete med Vänsterpartiet har fungerat väl under många mandatperioder för att säkra en stark socialistisk majoritet i kommunen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Efter valet 2018 då S fick 8 mandat och V fick 2 mandat i kommunfullmäktige (KF) var S och V åter överens om att ingå i ett öppet samarbete under mandatperioden. Det samarbetet skulle bygga på att vi stöttar varandra, men också på att i enskilda frågor kan ha olika uppfattningar. V fick platser i nämnder och styrelser mot att gå ihop med S och tillsammans med 10 mandat bilda den största oppositionsgruppen. Utan samarbetet hade V blivit helt utan platser i nämnder och styrelser!

Vår gemensamma mål- och resursplan för 2019 skulle ligga till grund för gemensamma åtaganden på fokusområden under mandatperioden. Kommande mål- och resursplaner skulle även de tas fram gemensamt fram till nästa val 2022.

Som vanligt fördelades uppdrag i nämnder och styrelser utifrån vilka partier som har majoritet respektive är i opposition. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fördelade efter förhandling de uppdrag man fått. Så gjordes också inför genomförandet av ny politisk organisation i kommunen vid årsskiftet 2020–21.

Vänsterpartiet har de senaste åren försvårat ett fungerande samarbete, till exempel genom ovilja att ta fram gemensamma budgetar. Vid fler tillfällen har V hotat med att bryta samarbetet om man inte fick igenom sina förslag. Till slut går man och gör gemensam budget med den styrande borgerliga minoriteten.

När man sedan väljer att ensidigt bryta avtalet accepterade S att ha kvar ett s.k. valtekniskt samarbetsavtal gällande platser i nämnderna.

Jag beklagar verkligen att Vänsterpartiet inte klarar av att hålla sig till överenskomna avtal och nominerar en egen kandidat till uppdraget som vice ordförande i samhällsnämnden, ett uppdrag som Socialdemokraterna innehar efter den uppgjorda överenskommelsen man gjort sedan tidigare.

Genom ett häpnadsväckande samarbete med Sverigedemokraterna lyckades man få sin kandidat vald vid kommunfullmäktiges möte i måndags.

Min besvikelse på V är stor då man valt att gå till höger och sedan ännu mer åt höger. Hur långt är man villig att offra sin ideologi? Idag samarbetar V med SD, vad gör V imorgon?

Martin Rapp

Socialdemokrat i Lilla Edet