Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Maja Suslin / TT
Bild: Maja Suslin / TT

Gnällspikar undanbedes

Replik
Svar på ’Mycket skumt har man sett’, 18 maj.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jaså, du säger att du har mycket erfarenhet av HSBs styrelser genom åren? Antagligen inte genom eget arbete eller engagemang då. För när jag läser din insändare, blir jag förvånad över din okunnighet och inte minst ditt val av bostadsrätt som boendeform.

Jag har själv suttit som ordförande i ’min’ bostadsrättsförening ett år nu. Det har lärt mig mycket om människor och hur många frågor man har att behandla och ta ställning till i en styrelse. Det är hela tiden en balansgång, mellan vad som är bra och vad som är mindre bra för föreningen och medlemmarna. Vi har alltid medlemmarnas intresse för ögonen i min förening, men tyvärr går det inte att göra alla nöjda alla gånger.

Att sitta i styrelsen är inget självändamål. Vi sitter inte där för att sko oss eller för vårt höga nöjes skull. Vi har insett att det finns ett ansvar förenat med att flytta till en bostadsrätt!

Efter att först ha jobbat i valberedningen i fyra år, vet jag att alla är inte införstådda med detta. Det är väldigt enkelt att överlåta jobbet på andra. Men då ska man heller inte klaga. Åtminstone inte på felaktiga grunder.

Medan jag ’bara bodde’ visste jag inte hur mycket en styrelse har att hantera. Kunde bara se det som så att säga finns på ytan. Så var glad att någon ställer upp!

Jag vet inte hur stor din förening är eller hur många styrelseledamöter ni har, men det finns säkert en anledning till att man höjt arvodena. Det kan till exempel vara så att valberedningen har insett att ni hade alldeles för låga arvoden. Min egen erfarenhet är att min timpenning är mycket blygsam, i förhållande till hur mycket tid jag lägger på föreningsarbetet. Men som sagt, jag har inte tagit på mig uppdraget för att tjäna pengar.

Den ledamot du nämner, som ska ha ’koll’ är antagligen den person som HSB utser till alla styrelser. För egen del tycker jag det är en trygghet för alla parter att ha detta stöd, när jag själv inte kan alla regelverk. Du borde alltså vara glad, att det finns någon som faktiskt bevakar att allt går rätt till.

Som medlem har du alltid möjlighet att framföra din åsikt, även om du inte hinner gå på stämman. Var gränsen går mellan viktiga frågor och mindre viktiga kan vara luddig, men oftast bedöms väl detta med avseende på hur stor en investering kan bli kontra nyttan, resp. hur föreningens ekonomi ser ut. Men skulle vi diskutera allt med alla innan vi tar beslut, så skulle vi aldrig få något uträttat. Det är väl därför vi har förtroendevalda. Eller …?

Blomman