Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

God mat är livskvalitet

I TTELA har vi läst att Trollhättans kommun beslutat införa kylda matlådor efter sommaren, till alla som får omsorgsinsatser genom hemtjänsten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

En gång per vecka skall 7 kylda måltidsportioner levereras i plastförpackningar till omsorgstagarna. Är detta god och värdig omsorg? För många med hemtjänstinsatser är måltiden den viktigaste – kanske den enda – positiva händelsen under dagen. Måltiden bör därför vara något att se fram mot, en stund av njutning och samvaro. Det räcker inte att maten är näringsriktig. Den måste också se fräsch och aptitlig ut. Det gör en nylagad dagsfärsk måltid. Flera dagar gammal mat i plastförpackning är oaptitlig hur näringsriktig den än må vara. Och var finns då den mänskliga kontakten som är så viktig särskilt under måltiden?

Jag är 76 år gammal och klarar mig ännu själv, men bävar för den dag jag kanske blir beroende av Trollhättans hemtjänstverksamhet med ensamma måltider ur uppvärmda flera dagar gamla matlådor. Av jämnåriga bekanta, som tidigare arbetat inom Trollhättans hemtjänst har jag hört, att de for hem till omsorgstagarna, lagade maten i hemmet och satt med en stund som sällskap under måltiden om så önskades. Det var omsorg i ordets rätta mening. Men den omsorgen har sedan länge bortprioriterats och nu väntas ytterligare försämringar för omsorgstagarna.

Om Sverige skall kunna ha världens bästa äldreomsorg, vilket statsminister Stefan Löfvén deklarerade våren år 2020, måste begreppet livskvalitet vara en ledstjärna för verksamheten. Dagsfärsk nylagad varm mat, levererad av en levande människa som också har tid att duka trevligt och vara närvarande en stund för samtal, det ger viktig livskvalitet, när så mycket i övrigt i omsorgstagarens tillvaro begränsas av ålder och sjukdom.

Karin Rex Svensson