Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Grundläggande brister i kompetensen

När utredning av varför covidsmittan spred sig så mycket som den gjorde på äldreboenden så hoppas jag att man går på djupet i utredningen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det finns alldeles säkert många orsaker på vägen men frågar man varför det blev som det blev tillräckligt många gånger så kommer man fram till grundorsaker. Det kan vara så att det är ett lågstatusyrke att arbeta inom äldreomsorgen med bristande arbetsmiljö och därmed stor sjukfrånvaro och därmed stor personalomsättning med otrygga timanställda.

Samtidigt så ska arbetslösheten sänkas och det gör man skyndsamt genom att människor utan tillräcklig grundläggande kompetens och ibland otillräckligt intresse placeras i äldreomsorgen. På detta så kan det vara för många ovaccinerade i personalen. Vilka som bär ansvaret för att så många brukare har dött i äldreomsorgen är antagligen både staten och kommunerna skyldiga till eftersom staten har givit direktiv till arbetsförmedlingen att få ut människor i arbete trots att det har framkommit brister i den grundläggande kompetensen. Kommunerna som arbetsgivare har ju ändå arbetsmiljöansvaret och ansvaret för att personalen har rätt kompetens.

P.L