Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Guldet som blev till sand

Det är många som undrar vart ekonomin är på väg från att gå plus 2017 till minusresultat både 2018 och nu även 2019.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vad är det som har hänt? Vad är det som plötsligt gör att Trollhättans stad och många andra kommuner fullkomligt har tappat greppet om sin ekonomi?

Svaret är LSS och kostnader för nyanlända som har vräkts över på kommuninvånarna. När det gäller LSS så är det en medveten övervältning av kostnader från staten - Försäkringskassan eftersom kostnaden steg i rask takt. Upp till cirka 30 miljarder 2015.

Då beslutades att kommunerna skulle vara med och dela på kostnaden. Det började 2018 för att sedan eskalera 2019. När det gäller dom nyanlända så står staten - migrationsverket för kostnaden dom två första åren sedan kommer notan till kommunerna, även till Trollhättans stad naturligtvis. Så även den kostnaden kom i början på 2018 men eftersom det var valår 2018 så var det tyst angående kostnaden som vältras över till kommuninvånarna - skattebetalarna tills efter valet.

2018 var ett år med kraftiga underskott i nämnderna och trots omfattande besparingar så fortsätter kommunen att blöda kraftigt även 2019, nu stiger kostnaderna för försörjningsstöd kraftigt.

Placeringskostnader stiger likaså. Skyddade boenden kostar mer, utöver det så har vi en stigande arbetslöshet med försämrade skatteintäkter i Trollhättan vilket gör det ännu svårare för kommunens nämnder att komma i balans.

Nu väntar våra styrande i kommunen s-v-mp på vad regeringen kommer att ge kommunerna i ekonomiskt tillskott...

Enligt vad som kommit fram hittills så väntas inga större tillskott för att mildra dessa stora problem som väntar kommunerna i Sverige och naturligtvis även Trollhättans kommun.

Sverigedemokraterna Trollhättan

Lasse Henriksen

Erland Larsson

Monica Tenberg

Mari Bergh