Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg
Bild: Hasse Holmberg

”Guldstjärna” till rektorn som cyklade mot enkelriktat utan hjälm

Det som slår mig är hur många som är så rejält korkade att de cyklar runt i trafiken, eller korsar den, i mörka kläder, utan lampor, reflexer eller hjälmar, menar skribenten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Då är det dags igen, höstens mörker är här vintern börjar sakta nalkas. Det är mörkt när många av oss åker till jobbet, tyvärr har jag för långt till min arbetsplats för att cykla och ovanpå det ett tight schema med barnens aktiviteter, som så många av oss har.

Jag ser dock att många cyklar, det är bra, både vardagsmotion och schysst mot miljön. Det som slår mig är hur många som är så rejält korkade att de cyklar runt i trafiken, eller korsar den, i mörka kläder, utan lampor, reflexer eller hjälmar. Senast idag mötte jag en rektor cyklandes med sina framlampor täckta av innehållet i cykelkorgen utan hjälm mot enkelriktat precis utanför sin arbetsplats i Trollhättan. En ”guldstjärna” för det föredömet! En annan person utan lampor, hjälm eller reflexer slänger sig över vägen, har du så bråttom att det är värt ditt liv?

Det är mina och alla andras skattepengar som ska betala för er dumhet när ni ligger där på asfalten påkörda av någon som inte hann bromsa, för att ni inte syns. När man tar körkort (vilket jag tror vi borde införa för cyklister med tanke på hur facit i trafiken ser ut) får man lära sig att inte hävda sin rätt. Vara vaksam på faror och göra allt för att undvika olyckor. Det är en mentalitet som cyklister i allt för stor utsträckning tycks sakna. Sluta med ert "jag har minsann företräde", absolut det kanske du har i en viss situation, men du syns inte. Är det värt ditt liv och dina nära anhörigas eviga sorg för att du prompt ska hävda din rätt!?

Jag kör även motorcykel när väder tillåter, jag inser att jag syns sämre än en långtradare och anpassar min körning därefter. Cykla gärna men skaffa lampor, en reflexväst, en hjälm och en sak till som är helt gratis, lite jäkla sunt förnuft.

PS. Högerregeln gäller även cyklister, ni har inte företräde i korsningar bara för att ni saknar motor.

Johan