Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Gyllene tillfälle skapa något riktigt bra - för hela Trollhättan

Hur är kommunikationen mellan kommunledningen och dess tjänstemän? Vems utlåtande ska man lyssna på?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I en replik (22 februari) anklagar tjänstemännen Trafikverket för att driva Norra slussalternativet som huvudinriktning, som att Trafikverket har bestämt sig. Trafikverkets uppgift är att väga fakta mot fakta, men tjänstemännen använder det mot dom. I samma replik säger tjänstemännen själva att kommunen endast avser ge planbesked för alternativ Syd. Hallmanutredningen och översiktsplanen är brett förankrad, stadens invånare har sedan länge gett sitt samtycke och är på det klara med vad det innebär.

I en annan replik av Paul Åkerlund (16 mars) är han öppen med att samtliga parter måste sätta sig in de underlag som Trafikverket presenterar för att kunna ta rätt beslut - för hela Trollhättan. Det kan tolkas som att den politiska ledningen vill se underlaget, förstå dess konsekvenser och ännu inte bestämt sig i frågan – klokt!

8 april erkänner kommunen att man inte känt till omfattningen av alternativ Syd. Det får större konsekvenser för staden än vad man tidigare erfarit. Man har även kontinuerlig dialog med Trafikverket. Står man lika stadigt på Hallmanutredningen och då översiktsplanen?

Alltså. Tjänstemännen förebrår Trafikverket för att de redan bestämt sig, samtidigt som man själva endast avser ge planbesked för alternativ Syd. Man har bestämt sig, Hallmanutredningen gäller. Men man inväntar mer information för man vet inte konsekvenserna. Gäller Hallmanutredningen? Kommunledningen säger å sin sida att man ska sätta sig in i och förstå samtliga alternativ. Har man inte bestämt sig?

Kommunen måste kommunicera tydligt. Man kan inte vela och förmedla dubbla budskap, invånarna undrar bara vad som händer i kommunhuset. Kära politiker, höj blicken istället! Börja litegrann. Titta på alternativen. Gör det nu, i höst är det för sent. Ta del av och ta in Trafikverkets underlag, helst från Trafikverket direkt. Börja förstå riskerna med Syd. Och se möjligheterna med Norr! Kommunen har nu ett gyllene tillfälle att skapa något riktigt bra - för hela Trollhättan. Men då behöver man vara öppen för förändring.

Städer förändras, har alltid gjort och kommer alltid att göra. Hela fall- och slussområdet är ett typexempel på det. Och besöksnäringen mår såklart bara bra.

Tänkvärt också att det inte bara är politikerna som i slutändan ska yttra sig. Förslaget ska även prövas mot miljöbalken. Och med nuvarande fakta riskerar alternativ Syd inte klara den prövningen. Vad gör kommunen då? Bättre alternativ finns!

En miljövän som följer utvecklingen