Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

"Hälsoscheman" innebär en extra arbetsnatt

Redan 2018 var det tal om så kallade hälsoscheman inom vården vilket snabbt visade sig vara budgetschema/sparförslag.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

För oss som arbetar natt inom äldrevården så innebär ”hälsoschemat” en extra natt på grund av kortade turer.

Visst låter det bra med kortare turer, men den tid som tas från nätter som kortas leder till ytterligare en arbetsnatt. Ytterligare en arbetsnatt leder till sämre återhämtning. Vem får betala priset? Jo, vi som arbetar. Vi förlorar både ekonomiskt på detta förslag men även att det påverkar oss psykiskt/fysiskt. Att arbeta på natten innebär även hälsorisker, vi arbetar på en tid då kroppen egentligen ska vila. Arbetsledningen säger att de vill få ner sjukfrånvaron som är en stor post i verksamhetens budget men med sämre återhämtning och sämre schema så kan jag garantera att sjukfrånvaron inte kommer bli lägre.

Vi ska arbeta utefter en nationell värdegrund som bland annat innebär att ”äldre personer ska känna en trygghet” och att ”insatserna ska vara av god kvalitet”. Kommer de känna trygghet när inte samma personal kommer till dem? Är insatserna av god kvalitet när man som personal inte känner sig ordentligt utvilad? Personerna som behöver oss mest kommer i kläm då det inte finns tid till det som kallas för livskvalité; att känna sig sedd, hörd och få en känsla av samhörighet. Om vi påverkas som personal så kommer det även att påverka de som vi tar hand om.

Om inte Trollhättans kommun tar sitt förnuft till fånga så kommer de i slutändan förlora kompetent personal med både utbildning samt mångårig erfarenhet. Många letar efter andra arbeten då de inte mäktar med.

Slutkörd personal