Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Susanne Engdahl-Jensen
Bild: Susanne Engdahl-Jensen

Här är alla kostnader för projektet filmtrappan i Trollhättan

Till er som haft frågor och funderingar kring filmtrappan på Kungsgatan så kommer här ett utförligt svar om varför en trappa och nya sittplatser och hur mycket det har kostat er som skattebetalare.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Som ni säkerligen har märkt har Oden bytt fasad där byggställningar tagit allmän platsmark i anspråk – till följd av detta så har även ett antal bänkar behövts flyttas. Det i kombination med covid-19 innebar ett omedelbart behov av fler sittplatser i centrum. Som bakgrund till trappan finns också planer på att förnya Kungsgatan framöver, varför vi nu provar vad som händer när vi tillför nya, tillfälliga installationer för att bryta gamla mönster.

Vi har under en lång tid fått klagomål och information om incidenter mellan cyklister och gående i allén så ett delmål (förutom att skapa mer sittplatser) med trappa och lådor har varit att sänka hastigheten för cyklisterna. Det är viktigt att understryka att Kungsgatan, från Torggatan till Garvaregatan, är och har under lång tid varit en gågata, det vill säga inte en cykelväg. På en gågata är cykling tillåten men på gåendes villkor. Att ställa ut filmtrappan och sittboxar som lyfter vår film- och industrihistoria är ett projekt som en enig samhällsbyggnadsnämnd har godkänt, det är inget enhälligt beslut från majoriteten. Och så till kostnaden för trappan:

• Tillverkning, inköp av material samt montering av trappan: 208 000 kronor.

• Transportkostnader och avstängningar: 11 267 kronor.

• Tryckkostnader/layout samt montage av filmmotiv: 54 244 kronor.

Projektet Offentlig miljö som konstform finansierade trappan med 200 000 kronor.

Total kostnad för samhällsbyggnadsnämnden är 73 511 kronor (efter avdrag på 200 000 kronor i projektmedel).

Trappan får en ny placering under nästa år. Mer information om detta projekt och andra ämnen kan ni följa på vårt öppna nämndsmöte den 22 oktober klockan 17, mötet är digitalt och länk till mötet hittar du på www.trollhattan.se och på sociala medier inom kort.

Mikael Sundström (s)

ordförande Samhällsbyggnadsnämnden, Trollhättan