Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TTELA
Bild: TTELA

Här i Vänersborg fattas viktiga beslut

Är det någon annan som ska betala för ”kakan” när det är kärvt läge i en kommun? Eller vem är den där ”annan”?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Man bör tillföra cirka 2,5 procent av den totala föregående års budget varje år till nämnderna för att inte minska köpkraften över tid. Att medvetet inte göra detta ger ju då utrymme för att bygga i sten och betong (nybyggnationer och kostsamma renoveringar). Men vem får ta den stora smällen när budgeten inte är i balans? Med diverse nedskärningar i olika nämnder för att skapa detta utrymme för nybyggnation så kommer detta leda till att man måste ”anpassa kostymen” efter verkligheten. Det är väl självklart att tillför man inte mer pengar på årlig basis så kommer det leda till underskott eftersom kostnader ökar varje år. Grundkurs 1 i företagsekonomi, tips till er politiker?

Att säga att nämnderna får mer pengar är inte att satsa, det beror på det grundbelopp nämnderna har fått ifrån början på varje år. Samtidigt så sänder detta en felaktig signal till medborgarna när den totala budgeten trots detta är lägre än vad den borde vara för att motsvara samma köpkraft som föregående år. Ni lurar medborgarna hela tiden med era beslut och dom signaler ni sänder ut. Vi fattar varför, det är delvis på grund av kommande val, ni vill väl bli omvalda?

Med den extrema tystnadskultur som råder i Vänersborgs kommun så kan man nästan undra om demokratin är satt ur spel (förutom denna artikel som är grundlagsskyddad). De senaste årens beslutsfattande (som kulminerade 2015) kombinerat med arenan som kostar mycket pengar gör att vi som kommun nu befinner oss i en icke hållbar ekonomisk situation. De som får betala priset av detta beslutsfattande är bland annat lärare och omsorgspersonal, vilka befinner sig bland de sköraste i samhället i Vänersborg.

Ska man göra någonting halvt genomtänkt med höger hand och sedan undrar vänster hand vad som hände? Man bör tänka två steg fram kring alla beslut man tar, annars är risken att man ”sitter i skiten”.

Låt oss ta detta med covid-19, hur tänker ni kring att det har varit en överdödlighet på äldreboendena i Vänersborgs kommun? Kan detta bero på kvaliteten som i sin tur beror på den ekonomiska situationen? Hur stor andel av de anställda på äldreboendena samt hemtjänst har en avklarad undersköterskeutbildning med tillräckligt goda kunskaper i svenska språket för att kunna göra sig förstådda med de äldre. Ska staten rädda socialnämnden? Hur tänker ni nu, kommunalråden i Vänersborgs kommun?

Tre myggor med stora öron