Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bertil Ericson / TT
Bild: Bertil Ericson / TT

Håll till höger när du möter gående på trottoaren

Att hålla sig till höger sida på trottoar eller stig när man möts har aldrig tidigare varit några större problem, men för några år sedan kom medial information att man som gångtrafikant ska hålla till vänster vid möte med cyklist.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Detta har vis av erfarenhet, en procent gångtrafikanter lyckas tolka som att gåendes på gångbana eller stig ska hålla till vänster sida när man möts. Undertecknad har de sista åren utefter kanalstigen vid fem till sex tillfällen haft möte med dessa "enprocentare" på samma sida (höger) som jag själv kommit gåendes eller springandes på. Vid dessa tillfällen när ingen av oss väjt undan, har jag passat på att förklara att man ska hålla till sin högra sida när man möts, men till svar fått att – nähä! Så är det inte alls, och ibland uppstår en fortsatt otrevlig dispyt.

Dessa "enprocentares" hjärnhalvor kan aldrig ta till sig hur jag förklarar denna sen urminnes tider självklara regel. Numera när jag möter en "enprocentare" säger jag till hen att – du får inte cykla på kanalstigen, och då svarar som oftast "enprocentaren" – men jag cyklar ju inte, och ser ut som ett frågetecken. Bra svarar jag, då ska du hålla dig på din högra sida när vi möts.

Hade du cyklat ska jag som gående hålla till vänster, så jag möter dig framifrån. En del resonerar kanske, att jag går och springer hur jag vill, men detta resonemang är kontraproduktivt, då alla kan hävda denna oordning. Ett bra ordspråk är: Om man bevarar ordningen, så kommer ordningen att bevara dig.

Thomas