Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Yvonne Åsell / SvD / TT
Bild: Yvonne Åsell / SvD / TT

Hållbar omställning saknar ett perspektiv

Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen vill se särskilda åtgärder för unga kvinnor som blir arbetslösa i spåren av covid-19.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Västra Götalands­regionens regionutvecklingsnämnd tar sin del av ansvaret för jobben och näringslivet när covid-19 ändrat så mycket av förutsättningarna. Det finns redan ett utvecklat och gott samarbete med närings­livet, olika organisationer och den akademiska ­världen. Vi har samverkan i våra Science Parks som genererar utveckling och tillväxt. Satsningarna som görs är vällovliga och bra för näringslivsutveckling, men det finns en klass- och könsaspekt på att prioritera det. Vänsterpartiet tar därför varje tillfälle att föra fram jämställdhetsaspekten i vårt regionala utvecklingsansvar.

Vi vill att Västra Götalandsregionen fokuserar på den arbetslöshet som drabbar unga kvinnor och de sektorer de jobbar inom. Framförallt vill vi se på vad vi kan göra för att ge dem nya möjligheter på arbetsmarknaden. Vi har därför tagit ett politiskt initiativ och föreslagit att regionen kartlägger unga kvinnors situation på arbetsmarknaden i spåren av covid-19. Vi vet att unga kvinnor drabbas mer än andra. Det är de unga kvinnorna som inte fått den relativa tryggheten i att korttidspermitteras. De kan ha haft jobb i hårt drabbade näringar, som hotell- och restaurangbranschen och detaljhandeln. De har varit tim- och visstidsanställda och fått sluta närmast omedelbart.

Det finns behov av en regional samordning och ekonomisk satsning på att snabbt vara beredda att med kraft agera för att ge de som nu drabbas av arbetslöshet i spåren av covid-19, så att de kommer igång med utbildning eller nytt arbete. Vi ser hur staten prioriterat mer utbildning vid folkhögskolorna och ökat stöd till studieförbunden. Vi behöver följa upp det med satsningar på regional nivå. Det kan också vara samordningsförbundens insatser som behövs. Då behöver vi en analys av gruppen unga kvinnor och hur de drabbas. Vilken bakgrund har de? Vad behöver de för att komma tillbaka till arbetsmarknaden och vilka ska vi samarbeta med för att lösa det?

Eva Olofsson (V)

Jan Alexandersson (V)

Fahimeh Nordborg (V)