Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TTELA
Bild: TTELA

Hållbart får inte bara bli en klyscha

I september kom en miljödom, som ger familjen Solvarm i Vänersborg rätten att fortsätta använda sitt egenbyggda system. Domslutet anses lika bra eller bättre än kommunens va-lösning. Detta är enligt mig veterligen det första fallet i Sverige där detta tillåts, inom ett verksamhetsområde för kommunalt va.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Domen innebär således att man slipper den höga anslutningsavgiften och årliga kostnader. Kvar att betala blir en årlig kostnad mellan 500 till 2000 kronor för underhåll av avloppsanläggningen. Systemet bygger på total återvinning av allt vatten som används och familjen kan minska sina inköp av grönsaker och frukter via den egna odlingen.

Detta domslut kan både bli en väckarklocka och ett första steg till att engagerat granska andra kretsloppslösningar inom va-området, vilket följer en internationell trend där naturbaserade metoder används i människans tjänst, metoder där naturen gör jobbet, även i stadsområden.

Hållbar utveckling får inte bara bli en klyscha . Det blir också en påminnelse om att det finns toalettsystem som varken använder vatten eller kräver underhåll. Dessutom minskas samhällsbyggnadskostnaderna och bostadskostnaderna om vi bygger hus – typ Solvarms i framtiden.

Tack miljödomstolen i Vänersborg ert beslut värmde en gammal man och till Vänersborgs kommun. Ta till vara på den kraft i ekologiskt tänk som familjen Solvarm visar.

Tom Hagström

s-medlem