Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Håller med om att han lyfts till höjder han inte förtjänat

Replik
Svar på "Svt:s hycklande över Lars Vilks död är löjeväckande".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I sin artikel ondgör sig Rune Lanestrand över vad han ser som hyckleri från SVT och den sittande regeringen, detta i hur dessa beklagat och hedrat den bortgångne Lars Vilks. Jag får hålla med om att detta är om inte hyckleri så högst tragiskt att denne islamofob, Vilks, lyfts så till höjder han inte förtjänat. Om det inte varit för Vilks populistiska utfall i och med det patetiska 'rondellhunds' publiceringen och hans där efter försök till 'konstnärligt intellektuellt' försvar, så skulle i princip hans så kallade konstnärskap och död gått omärkt förbi.

Vad för syfte utöver att håna muslimer världen över hade detta utspel? Att vissa delar av den islamska ideologin utlyste krav på hans död är så klart inte acceptabelt, men att menlöst provocera på det grövsta vis som Vilks medvetet gjorde var enbart dumt och självförvållat, vad vann vi som samhälle på detta? Åsikts- och yttrandefrihet samt konstnärligt uttryck ska inte vara utan respekt, det ska inte vara något som du kan gömma dina unkna rasistiska åsikter bakom; det är precis vad Vilks valde att göra bara för att få lite uppmärksamhet.

Svensk höger hyllade Vilks från dagen efter hans släpp av 'rondellhunden', utmålade islam som en intolerant religion och muslimer över lag som islamister. Nu när han förolyckats ska det resas statyer och än mer lyfta fram dennes 'storhet'. Hemskt att två oskyldiga poliser fick sätta livet till i skydd av denne unkna människa.

Alf Joakim Persson