Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hårdare straff möter verklighetens behov

Konsekvenser för att begå brott måste trappas upp, både för att brottsoffren ska få upprättelse men likväl för att kriminellt bevandrade ska inkapaciteras längre och därmed vara fysiskt förhindrade att begå nya brott under den pågående frihetsberövningen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Få saker har varit så omdiskuterat och mångbottnat som svensk straffrätt. I linje med att allt grövre våldsbrott förekommer, även i vårt närområde, har det sin naturliga gång att civilbefolkningen ifrågasätter sin lokala trygghet. Hur blev det så här och kan man få rätsida på situationen?

En råbarkad straffrätt med rigorösa efterföljder och brottsofferperspektiv är vad som efterfrågas för att råda bot och bättring på de hänsynslösa våldsbrotten. Bakom varje misshandel, rån och våldtäkt finns det en människa som inte sällan drabbas under väldigt lång tid framöver. Samhället måste markera tydligare mot dessa brott.

Individer som har begått åtskilliga lagöverträdelser och därmed medför en fara för civilsamhället, ska dömas utifrån en fordrande straffskala. Det är med berått mod vi går mot en dimmigare samtid vad gäller kriminalpolitiken. Att nära sju av tio återfaller i brott efter att ha avtjänat ett fängelsestraff är gravt misslyckande. Emellertid blir det en paradox då Sverige har en av världens dyraste kostnader för fängelseplatser. Att en fängelseplats i Sverige kostar över en miljon kronor per år är inte heller någon naturlag. Andra EU-länder visar att det går att hålla brottslingar bakom lås och bom på ett humant sätt till en betydligt lägre kostnad. De här är pengar vi skulle kunna omfördela till förmån för exempelvis högre lärartäthet, fler poliser, sänkt skatt eller framväxt av modern infrastruktur.

Den bärande tanken i vår artikel är att Sverige måste verka mot en straffskala med rigorösare efterföljder, det vill säga en straffskala värd namnet. Människor som tar sig friheten att råna, våldta eller skjuta en annan människa ska bemötas med full handlingskraft från civilsamhälle och rättsväsen. Samtidigt blåser vänstervindar som tycker att kriminellt bevandrade inte ska sitta bakom lås och bom någon nämnvärd tid. Denna analys är allt annat än vad brottsoffer och laglydiga medborgare efterfrågar. Men inget är nytt under solen och när ideologin får företräde för verklighetens behov så slår det faktiskt knut. Samtidigt vill vi kasta ett ljus över vad forskningen är tämligen tydlig kring, ju längre brottslingarna är inkapaciterade och desto högre medelålder de har när de blir frisläppta, desto lägre är risken för återfall i liknande eller annan brottslighet.

Robin Danielsson

Ordförande MUF Vänersborg

Kaspian Karlsson

Vice ordförande MUF Vänersborg

Ordet inkapacitering kan översättas med sätt att nedbringa brottsligheten genom att en individ fysiskt hindras från att begå brott exempelvis via fängelse. Insändarredaktionen.