Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eidar har lånat och byggt för att staden ska kunna nå 70 000 invånare, uttrycker skribenten. Bild: Stefan Bennhage
Eidar har lånat och byggt för att staden ska kunna nå 70 000 invånare, uttrycker skribenten. Bild: Stefan Bennhage

Höjer Eidar hyran med 17 procent till år 2025?

Eidar har lånat och byggt för att staden ska kunna nå 70 000 invånare, uttrycker skribenten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

År 2011 låg Riksbankens styrränta på sin förra toppnotering: två procent. De flesta bedömare inklusive Riksbanken själv är överens om att vi är på väg mot den nivån igen. Riksbankens höjning av styrräntan drabbar oss inte omedelbart, om vi har bundit våra lån. Men i takt med att våra lån läggs om kommer vi att få betala högre räntekostnader.

Lejonparten av Eidars lån har bindningstid på 0 – 5 år. Det betyder att Eidar successivt kommer att få lägga om sina lån till allt högre ränta. Socialdemokraterna kan hävda att Eidar ”försäkrat” sig mot räntehöjningar. Det är sant på kort sikt, men eftersom Eidar måste lägga om lejonparten av sina lån till 2025 så klingar nyttan av försäkringarna snabbt av.

Vilken genomsnittlig ränta ska vi tro att Eidar får år 2025? Ja, eftersom styrräntan inte slår igenom direkt är det inte lämpligt att se på toppåret 2011. Bättre är att se på 2014 när Eidars faktiska räntor återspeglar de negativa utsikterna som rådde år 2011. Det kan hjälpa oss att se tre år framåt till 2025.

Den genomsnittliga ränta som Eidar betalade 2014 var 2,4 procent. 2021 var räntan 0,7 procent. Sedan 2014 har Eidar ökat sina långfristiga lån från 1,9 miljarder till 4,1 miljarder. Om räntan går upp till 2014 års nivå ökar Eidars räntekostnader med 70 miljoner. Hur ska Eidar, som haft cirka 17 miljoner i vinst per år de senaste tre åren, kunna betala 70 miljoner mer i ränta? Det saknas 53 miljoner.

Eidars årliga hyresintäkter är 539 miljoner. För att inte gå med förlust måste Eidar höja hyran med tio procent för att klara 2014 års ränta. Men även andra kostnader stiger kraftigt just nu, så en hyreshöjning på tio procent är lågt räknat. Om två procents höjning behövs per år på grund av inflationen och tio procent behövs totalt på grund av räntan så blir det 17 procents höjning till 2025. Att räntan är på väg upp är allmänt känt och att det kommer att bli svettigt för individer, företag och kommuner med höga lån och låga marginaler inser var och en.

Eidar har lånat och byggt för att staden ska kunna nå 70 000 invånare år 2030. Jag har länge varnat för att det målet är en utopi. Hus ska byggas där det finns jobb för dit vill folk flytta. Om Eidar låtit bli att bygga och legat kvar på 2014 års lån så hade Eidar klarat ränteuppgången utan problem. Total hyresökning till 2025 hade kunnat stanna på drygt sex procent.

Inför valet kommer givetvis Socialdemokraterna att försöka vifta bort att Eidar står inför kraftigt stigande kostnader. Men Åkerlund (s) har i två tidigare valrörelser lovordat kommunens goda ekonomi bara för att en månad respektive ett år efter valet slå till med saftiga skattehöjningar. Den som är klok litar därför mer på sin egen tankeförmåga än på Åkerlund.

Dag Kihlman