Hanteringen av måsproblemet är skrattretande

Debatterna går heta när det gäller måsarnas och andra flygande skadedjurs störande närvaro.

ANNONS
|

Frågan är om det finns något annan fråga som i negativ riktning påverkar boende och övrig miljö i stadsbilden som just mås-eländet. Boende i stadsmiljön kan krasst räkna med obefintlig sömn, nedskitade balkonger, bilar och fönster samt attacker i minst 4 månader per säsong.

Aktörerna i form av fastighetsägare, kommuner och lagstiftare bollar den här frågan mellan varandra och kommer till synes inte till någon som helst lösning på problemet. Det är naturligtvis inte godtagbart. Det är naturligtvis inte olösbart heller vilket många aktörer försöker framhålla. Kommentarer från företrädare från kommunala bostadsbolaget om att "måsar ingår i ekosystemet” är ju skrattmås-retande. Vilka skadedjur i fastigheter ingår inte i ekosystemet?

ANNONS

Det innebär ju inte att alla sitter overksamma, utan vissa insatser och investeringar sker ju, men det räcker inte på långa vägar. Från 1 april och fram till sista juli kan man dessutom luta sig tillbaka och skjuta fram frågan till nästa år igen, och så håller det på... år efter år.

Det kostar fastighetsägarna alldeles för lite. Frågan om lägenheters bruksvärde under sommarsäsongen borde prövas och resultatet skall bli en hyres och avgiftsreducering under häckningssäsongen. Upplåter fastighetsägarna fastigheten till häckningsplats för skadedjur, så skall det märkas på hyres och avgiftsintäkterna. Först då kommer kreativiteten och påverkan av lagändringar att hagla in.

Kommunerna, som är bland de värsta att slå ifrån sig ansvar över problematiken kan ju med enkla grepp vara föredöme i frågan om skadedjurens närvaro. Töm papperskorgar varje dag, alla dagar i veckan. Byt ut papperskorgarna till sådana med lucka. Förbjud genom lokal stadga, fågelmatning på välbesökta delar av staden. Skylta upp tydligt vad som gäller och vad det kostar att bryta mot bestämmelserna. Städa upp mer frekvent. Sluta upp med helgledigt på städ och papperskorgsfronten under sommarmånaderna.

Under häckningsperioden 1 april till 31 juli, är fåglarna och deras bon fredade. Här måste det till en lagändring. Fastighetsägare måste få möjligheten att ta bort fågelbon och förstöra ägg när det kan påvisas skada och störning för framför allt boende. Samma regler skall gälla när det gäller fåglar såsom andra skadedjur som getingar, råttor, bin och dylikt. Det skall åläggas fastighetsägarna samma skyldigheter gentemot fåglar som andra skadedjur, men då måste lagändring till. Fåglar som häckar i fastigheter skall inte vara fredade i någon form.

ANNONS

Visst finns det lösningar på problemet, men frågan är ju om inte oviljan är ett större problem än måsarna.

Medborgaren Malte.

ANNONS