Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Har ledarskribent Jiyan Behrozy helt förlorat omdömet?

I TTELA 13 mars pläderar JB för besöksförbud på kommunala vårdboenden och stängning av alla skolor och förskolor samt hamstring av mat och hygienartiklar.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Hon förespeglar en stor risk för att importen av förnödenheter till Sverige snabbt kan komma att strypas.

Det finns olika typer av vårdboenden. Ska exempelvis Strömkarlsgården i Trollhättan också stängas? Var finns eleverna om de inte finns i skolan och förskolan? Att uppmana till hamstring som JB gör är ansvarslöst och rent av samhällsfarligt.

Ska man stänga ner alla industrier, alla kontor och alla andra olika arbetsplatser i hela samhället? Där finns också människor som kan bli smittade.

Och så denna övertro på att så många kan arbeta hemifrån. Så långt har inte den digitala tekniken kommit.

En sak kan myndigheter kritiseras för. UD kunde mycket tidigare avrått från resor till Italien. Bevisligen kommer de flesta coronasmittade efter resor dit.

Britt Olsson

Svar direkt:

Hej Britt samt Bengt Ason och alla andra som hört av sig och undrar vilken position jag besitter för att yttra mig om att bunkra mat eller hålla skolor stängda. Jag är inte statsepidemilog, men inte heller blind. Jag vill påminna om att vi redan haft problem med att till exempel få skyddsrustning levererat till Sverige, eftersom att Tyskland och Frankrike införde exportstopp.

Det var just det jag befarade, och som ledarskribent besitter jag en position där jag kan och får kritisera eller hylla både regeringen och lokala politiker om jag anser att det finns skäl för kritik. Det är tack vare ledarskribenters påtryckningar som vi många gånger skapar förändringar till det bättre. Jag vill tro att vi lyckades med det även nu.

Mitt syfte var att befolkningen skulle ha en viss beredskap om vi inte skulle få leverans utifrån. Även MSB har i sin broschyr rekommenderat att man har beredskap. Mitt syfte var inte att folk skulle bunkra för ett år framåt, utan för ett par veckor till vi har bättre koll på läget. Exempelvis såg EU till att Tyskland lättade på exportstoppet till slut.

Jiyan Behrozy

ledarskribent TTELA