Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är ju ändå en svensk tjej som väcker medial uppmärksamhet, menar skribenten. Bild: Paul Wennerholm/TT
Det är ju ändå en svensk tjej som väcker medial uppmärksamhet, menar skribenten. Bild: Paul Wennerholm/TT

Har någon makthavare lyssnat på Greta Thunberg?

Det är ju ändå en svensk tjej som väcker medial uppmärksamhet, menar skribenten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

FN:s klimatpanel IPCC har varit tydlig i många år: att det är oerhört brådskande med radikala samhällsförändringar för att kunna behålla ett någorlunda balanserat och levnadsmöjligt klimat. Ingen kan ha missat det!

Tonåriga svenska Greta Thunberg har samlat tusentals unga klimataktivister världen över och budskapet har varit: lyssna på experterna. Det är bråttom!

Har några reella makthavare, ekonomiska såväl som politiska, lyssnat på henne? I Sverige åtminstone, det är ju ändå en svensk tjej som väcker medial uppmärksamhet.

För att effektivisera, och därmed skynda på sitt klimatarbete, inrättade den förra regeringen på initiativ av Miljöpartiet ett så kallat klimatkollegium. Det bestod av de ministrar i regeringen som i sina respektive ansvarsområden har störst möjlighet att konkret påverka en positiv utveckling av klimatarbetet. Exempelvis energi- och infrastrukturministrarna. Under 2021 sammanträdde kollegiet fyra gånger med omvittnat bra samverkan.

I den politiska turbulensen förra hösten lämnade Miljöpartiet regeringen och Magdalena Andersson tillträdde som ny statsminister. Hon har uttalat att ett av hennes tre prioriterade områden är klimatfrågan. Nu visar det sig att under hennes tid som statsminister så har klimatkollegiet inte sammanträtt en enda gång! Häpnadsväckande svagt om hon menar allvar med begreppet "prioritet". Det är uppenbart att Greta Thunberg inte har lyckats särskilt väl på hemmaplan i sin behjärtansvärda kamp för de ungas viktigaste fråga.

Det är också uppenbart att det numera saknas en blåslampa i den innersta maktkretsen för att hålla det livsnödvändiga klimatarbetet på högvarv.

Det är mer än nödvändigt med en stark pådrivande kraft när det gäller den akuta klimatfrågan. Just nu sviktar statsministern.

Kent O Nilsson