Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Har varit svårt att få ersättning för förstörda liv

Replik. Svar till Patienter fick blodproppar i samband med covid-19, 27 mars.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Argumentet att det skulle vara solidariskt att vaccinera sig har använts tidigare, exempelvis vid H1N1, svininfluensan. Det var många unga och barn den gången som lät sig övertalas och fick bestående men för livet då de drabbades av narkolepsi. Det har varit oerhört svårt för dem att få någon ersättning för sina förstörda liv. Den som har följt den vetenskapliga debatten och läst bipacksedlar till de nya vaccinerna ser att det finns varningar för allergiskt chock som kan leda till döden, samt biverkningen som man talar mest om idag, blödningar som i en del fall lett till döden när det gäller yngre kvinnor. Undrar vad deras anhöriga anser om vaccinet. Problemet är att vi enbart hänvisats till att hålla avstånd, tvätta händerna och så vidare trots att det har funnits alternativ som prövats av läkare och forskare med goda resultat i andra länder men Sverige ska utmärka sig och inte ta andras råd.

Remdesevir, Dexametason och andra preparat som Roche nu planerar att ta fram för att behandla insjuknade dröjer. Många av dem har funnits i mer än 30 år och de alternativen har man inte förrän nu börjat fundera över. Tillskott av D-vitamin ansågs av dessa experter vara bluff tills man insett att äldre som inte är ute eller folk med mörk hy måste få dessa tillskott. När ska debatten börja om hur vi kan ta oss an denna pandemi mer än genom vaccinering. De läkare som sedan ifjol föreslog ökat intag av C-vitamin, zink och D vitamin kompletterad med ovanstående läkemedel, har förföljts och förlöjligats. Tänk om man föreslagit vitaminer och mineraler som förebyggande i hela befolkningen och behandlat de äldsta med ofarliga vitaminer för att uppnå bättre immunförsvar och inte betraktat andra kollegor som ”foliehattar ”. Om de tillgängliga medicinerna getts och syrgas eller C vitamin i dropp i stället för morfin så hade många liv räddats.

Den flathet politikerna visat mot så kallade experter som hela tiden har haft siktet inställt på vacciner men inte släppt fram andras erfarenheter tyder på allt annat än demokratiska spelregler. På Facebook varnas den som kommenterar eller delar avvikande åsikter om behandlingen av covid-19. När folk inte är tillräckligt kritiska eller pålästa är det lätt att bli manipulerad. Nu säger FHM att vi behöver fler sprutor för att klara oss, vem tjänar på det? Kolla vilka bakomliggande intressen det är som styr debatten genom skrämseltaktik. Rädda människor accepterar saker som inte skulle accepteras i fredstid. Detta beskrev Herman Göring när han skulle förklara hur de kunde förleda tyskarna. Historien förskräcker. Nutidens behandling av de sköraste är en skamfläck där det inte hade hjälpt med vaccin då befintliga resurser uteblev.

Orwell är här med råge