Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Praktiska Gymnasiet Bild: Tomas Fasth
Praktiska Gymnasiet Bild: Tomas Fasth

Har vi råd med en skola som Praktiska gymnasiet i Trollhättan?

Det pratas mycket om skolsegregation i Trollhättan och en utredning ska göras kring vilka grundskolor som skulle behöva ses över, men vem tittar på gymnasieskolan och de felaktiga betyg som sätts där?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

En enkel sökning i Skolverkets statistikdatabas visar att i ämnet engelska 5 så får elever på Magnus Åbergsgymnasiet 1 i 18,2 procent av fallen ett lägre slutbetyg än sitt resultat på det nationella provet. 72,7 procent får samma slutbetyg i kursen som betyget på det nationella provet och 9,1 procent får ett högre slutbetyg.

Det låter rimligt på alla sätt. På Praktiska gymnasiet i Trollhättan får 0 procent av eleverna ett lägre betyg än resultatet på det nationella provet i engelska 5, 48,4 procent får samma slutbetyg som betyget på det nationella provet och hela 51,6% får ett högre betyg. (Statistiken för engelska 5 är dessutom den enda statistik som skolan har redovisat till Skolverket – man kan ju undra hur det ser ur i övriga ämnen…)

Hur kan det ens vara möjligt att mina skattepengar ska bekosta en gymnasieskola som så uppenbart inte kan leverera en korrekt och likvärdig undervisning för sina elever? Vad får eleverna på Praktiska gymnasiet med sig för kunskaper? Är det ens tillåtet att göra så här? För gymnasieskolor i Trollhättan med kommunal huvudman (Magnus Åbergs- och Nils Ericsonsgymnasiet) är andelen högskoleutbildade lärare 78,8 procent, på Praktiska gymnasiet är motsvarande siffra 47,1 procent.

Mindre än hälften av den pedagogiska personalen på Praktiska gymnasiet i Trollhättan har alltså en lärarutbildning. Hur stoppar vi det här vansinnet som sker på bekostnad av alla gymnasieungdomar i Trollhättan? Är det så enkelt att tjäna pengar på våra ungdomar att kommunen inte har rätt att ställa några som helst krav på utbildningsanordnare som vill sko sig på våra skattepengar gällande utbildad personal och likvärdiga betyg? Har vi råd med en skola som Praktiska gymnasiet i Trollhättan?

Undrande