Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regnbågsfärger. Hbtq-frågor är inte bara något vi diskuterar på Pride-dagarna, skriver debattören.
Regnbågsfärger. Hbtq-frågor är inte bara något vi diskuterar på Pride-dagarna, skriver debattören.

Hbtq-personer finns året om

På väg in i årets vinter kan vi se tillbaka på en lång säsong av Pride-firanden som brett ut sig till fler och fler städer och kommuner i Sverige. Pride spelar fortfarande stor roll för att sätta strålkastarljuset på hbtq-frågor och på hbtq-personers livssituation. Men det finns en risk att perspektiven försvinner när flaggorna tas ner, paraden gått i mål och festen är över.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är därför viktigt att jobba lokalt med hbtq-frågor även när det inte är Pride. Alla kan göra något för att fortsätta framåt. Några perspektiv som är viktiga för det lokala hbtq-arbetet ryms inom det vi moderater jobbar för – ett hbtq-lyft. Hbtq-lyftet handlar om att öka kunskap och kompetens om hbtq-personers situation och skapa förutsättningar för en jämlik tillvaro för alla oavsett sexuell läggning och könsidentitet. Det innebär att vara tydlig med att se varje människa, varje individ, och skapa möjligheter att leva på egna villkor. Alla ska kunna leva fria liv i Sverige vem man än är och var man än bor.

Hbtq-personers hälsa, öppna arbetsplatser, stärkt hbtq-perspektiv i föreningslivet och att motverka våld i nära relationer är särskilt viktiga frågor att titta på. Det kan handla om att ställa tydliga krav på idrotts- och föreningslivet att inkludera hbtq-perspektiv för att bli beviljande bidrag från offentliga medel.

I arbetet mot våld i nära relationer, som generellt behöver bli mycket bättre i hela landet, behöver det faktum att våld även finns i samkönade relationer tas in. Det perspektivet behöver också finns med i arbetet med att skydda dem som utsatts. Ett stärkt hbtq-perspektiv är vidare väldigt viktigt i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Särskilt då sexuell läggning eller könsidentitet ofta kan vara en anledning till att någon utsätts.

Det här är exempel på frågor som alla Sveriges kommuner kan jobba med oavsett tid på året. Hbtq-frågor är inte bara något vi diskuterar på Pride-dagarna.

Fredrik Saweståhl

Förbundsordförande

Öppna Moderater – Moderaternas hbtq-förbund