Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Hela tänder får aldrig vara en klassfråga!

Tänder får aldrig vara en klassfråga! De reformer som genomförts ska byggas ut, inte monteras ner, som tycks vara högerns vilja.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Tänderna hör till kroppen och ska behandlas därefter. Sjuka tänder ska ses som vilken annan sjuk kroppsdel som helst. Därför bör tandvården in i det allmänna högkostnadsskyddet. Det är grundinställningen för oss socialdemokrater. Men det är en dyr reform, och den får tas i etapper.

I Västra Götalandsregionen har vi socialdemokrater gått före och visat vägen för den nationella politiken. Sedan ett decennium tillbaka har alla unga i regionen kostnadsfri tandvård upp till 24 år. Men det kan snart komma att ändras. Nu vill de styrande partierna i regionen – M, L, C, KD och MP – tillsammans med SD sänka åldersgränsen, till 23 år. En hel årskull unga - som ofta har en ansträngd ekonomi till följd av studier, arbetslöshet, timvik och osäkra anställningar – riskerar att stå där med svartepetter. Allt för att högern ska göra kortsiktiga besparingar.

Att försämra ungas möjlighet till en bra tandhälsa är att bita sig själv i svansen. Det riskerar att leda till ökade sjukvårdskostnader, och mänskligt lidande, i framtiden. Satsningen som vi socialdemokrater gjorde riktar sig främst mot dem som har behov av tandvård och ingen går till tandläkaren för skojs skull!

Vikten av att ha hela tänder är långt ifrån en fråga om utseende. Forskningen visar att dålig munhälsa hör ihop med flera svåra sjukdomar, bland andra hjärtproblem, diabetes, reumatism och vissa cancerformer. Den visar också att människor med svår tandlossning har tre gånger högre risk att dö tidigt. Det är också en fråga om jämlikhet i vården; för den som är fattig står sig förebyggande tandvård slätt när räkningarna hopar sig och kylskåpet är tomt.

Vi tycker att tandvården ska utvecklas, inte avvecklas! Vi vill se fortsatta satsningar på en jämlik och tillgänglig tandvård, med särskilt värnande om utsatta grupper, inte minst ekonomiskt. Därför har vi också drivit igenom att alla ålderspensionärer i regionen ska få ett kostnadsfritt besök hos tandhygienist varje år. Den S-ledda genomförde förra året dessutom en dubblering av tandvårdsstödet för unga vuxna (upp till 29 år) och ålderspensionärer.

I Socialdemokraternas Sverige ska alla ha råd och rätt att få tillgång till god vård efter behov, såväl för tänder som resten av kroppen.

Bijan Zainali (S) och Anne-Marie Jonasson (S), regionpolitiker i Västra Götalandsregionen