Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: STEFAN BENNHAGE
Bild: STEFAN BENNHAGE

Hellre höghus än exploatering av Dalbobergen

Undertecknad är 71 år men välkomnar den förtätning av stadens centrum som det innebär att bygga på höjden, menar skribenten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Vi vill inte ha fler fula lådor i Vänersborg nu”.

Nu får det vara slut på gnället från en del vänersborgare, som helst skulle vilja ha kvar Vänersborg som på Birger Sjöbergs tid för drygt 100 år sedan. Undertecknad är 71 år men välkomnar den förtätning av stadens centrum som det innebär att bygga på höjden. Vi behöver fler invånare som bor centralt för att hålla liv i, behålla och utveckla vår centrumhandel och vårt restaurangutbud. Genom att bygga bostäder på höjden spar vi både jordbruksmark och naturmark runt vår stad. Det är vida känt att vi behöver öka vår egen produktion av livsmedel och att vi därför måste värna jordbruksmarken. Själv bor jag på vårt nya och populära område Holmängen, en exploatering som jag tidigare var emot men som jag nu anser har varit ett bra nyttjande av marken, där det inte bedrevs någon odling.

De snygga fyra höghusen har också blivit ett landmärke som sticker ut, och som är mina grannar. Mitt boende är ett fyravåningshus, som nästan känns futtigt jämfört med höghusen. Naturen längs med älven är sagolik och en otrolig tillgång för många vänersborgare med bland annat rådjur skuttande över Axel W Eriksson väg nästan dagligen, när jag rastar min labrador. Nu hoppas jag att Riksbyggen äntligen börjar planera bostäder, kanske fem till sju våningar, på tomterna där Södra och Östra skolorna låg tidigare. Kommunen måste sätta press på Riksbyggen då framför allt Östra skolan-tomten är en skamfläck sedan lång tid.

Med Tärnanskolan och den nya fina Holmängenskolan som grannar skulle det vara på tiden att bygga bort ödetomterna nästan mitt i stan, som ligger på bara kort cykelavstånd från vårt absoluta centrum norr om järnvägen. Gissar att minst 500 invånare skulle kunna få bostäder på dessa tomter. En utmärkt förtätning alltså. När jag flyttade till Nyköping 2001, (hem 2010) såg jag vilken växtkraft den staden hade jämfört med Vänersborg. Då hade Nyköping drygt 45 000 invånare (nu nästan 60 000) och Vänersborg drygt 30 000 och det glädjer mig att se att vi snart går över 40 000, vilket är en förutsättning för ett ökat utbud av handel, nöjen och restauranger.

Men det mest allvarliga till sist, hur är det överhuvudtaget möjligt att majoriteten av våra partier och ledamöter i kommunfullmäktige vill exploatera Dalbobergen? Den så kallade stadsskogen skänktes till invånarna av ingen mindre än drottning Kristina (1644 - 54), och är ju en enorm resurs för alla vänersborgare, unikt belägen nära stadens centrum. Tänk om, tänk rätt i denna fråga nu!

Bosse Tallbo

LÄS OCKSÅ: Vi måste prata om höghuset Elisabeths port i Vänersborg

LÄS OCKSÅ: Begränsat restaurangutbud i Vänersborg

LÄS OCKSÅ: Nytt höghus på gång intill Elisabeths port

LÄS OCKSÅ: Dalbobergen kvar som område för bostäder

LÄS OCKSÅ: Därför blir det svårt att bygga bostäder på södra Dalbobergen

LÄS OCKSÅ: Slopa exploateringen av Dalbobergen