Heltidsmåttet inom vård och omsorg är bra men vem orkar?

När dementa ser olika personal allt som oftast blir förvirringen och otryggheten större vilket kräver längre insatser, menar signaturen.

ANNONS
|

Hej Trollhättans stad! Har ni med bestämmanderätt någon aning hur det fungerar ute i era verksamheter inom vård och omsorg. Personalen på golvet mår mycket dåligt. Jobba heltid enligt heltidsmåttet är väl bra men när vårdtyngden och därmed arbetsbelastningen är så hög att många inte orkar så faller ju den rättigheten platt. Att kombinera arbete hos er med ett bra familjeliv är nästintill omöjligt. Ytterligare belastning blir det när vikarier som kommer inte behärskar språket, ja det förekommer fortfarande. När dementa ser olika personal allt som oftast blir förvirringen och otryggheten större vilket kräver längre insatser. Då kommer ytterligare belastning på personalen som ska förflyttas inom kommunen. Ja det är allt så man undrar var tryggheten och igenkänningsfaktorn då tar vägen.

ANNONS

Har ni tröttnat på att läsa nu! Ja då kanske ni inte orkar att läsa mer men personalen på golvet får inte tröttna. Jag fortsätter då med detta eviga diskussionsämne på arbetsplatserna - scheman. Att i årtionden ha lovat personalen var tredje helg och inga delade turer men kortare perioder är vi nu på ruta ett igen. Vi kan inte heller boka tider hos läkare, tandläkare och liknande för schemat har enbart fyraveckors framförhållning. Det är många som slutar sitt jobb som undersköterska och går till andra yrken och de yngre söker inte vårdutbildningar eller jobb. Är ni inte rädda för all kompetens som försvinner eller är vi så lätta att ersätta med vem som helst?

Nattpersonal går på möte efter att ha jobbat tre nätter i rad, alltså slutar cirka klockan 07.00 och ska sedan vara på möte igen vid cirka klockan 13.30 Hur mycket sömn hinns med där emellan? Återhämtningen mellan arbetspassen för personalen är inte okej. De slutar innan ledig dag vid klockan 22-tiden på kvällen och då försvinner den stunden med familjen. Samtidigt uppmanas personalen säga att Trollhättans stad är en bra arbetsgivare om någon frågar. Det är väl ändå upp till ansvariga att se till att det är en bra arbetsgivare. Nu återstår det att se vad det nya styret i staden gör åt arbetssituationen.

ANNONS

En som vet, men inte förstår

Svar direkt:

Trollhättans stad är mycket måna om sin personal och vi vill naturligtvis att alla ska må bra. Vi gör en förändringsresa för att heltidsarbete ska bli en norm. Vi vet att det är en omställning för många men vi tror att är en positiv utveckling. Eftersom det långsiktigt kan öka jämställdheten och bidra till att alla ska känna trygghet genom bättre ekonomi som möjliggör självförsörjning.

När du arbetar inom vård- och omsorgsverksamhet innebär det ofta en oregelbunden arbetstid men du har ett lägre veckoarbetstidsmått. Det vill säga, att du med en heltid arbetar 37 timmar per vecka i stället för 40 per vecka. Hur dessa timmar förläggs kommer du, din arbetsgrupp och er chef överens om utifrån verksamhetens behov. Vi håller med om att det vore bra om vi helt kunde ta bort delade turer och det är en stark målsättning att förverkliga detta.

Kontinuitet, förutsägbarhet och frisknärvaro ger bra förutsättningar för stabil schemaläggningen med tolv veckors framförhållning. Men utmaningen är att planeringen ofta påverkas av korttidsfrånvaro. När det gäller nattpersonal som ska in under dagtid så ska det ske sällan, vid enstaka tillfällen under en schemaperiod, och det görs i så fall i dialog mellan chef och medarbetare.

ANNONS

Språksvaghet är ett problem men alla människor som vill och kan arbeta inom omsorgen är mycket värdefulla. Därför utbildar vi språkombud och erbjuder alla nyanställda en omfattande introduktion. Vi ser också att det gynnar språkutveckling hos många när vi ökar andelen ordinarie personal eftersom man lär sig mycket av sina kollegor.

Vi står inför en framtid där vi vet att vi kommer att sakna många medarbetare inom alla branscher. Det är en stor utmaning för oss och vi måste tillsammans tänka nytt för att säkerställa bemanning samt öka livskvaliteten och trygghet för både våra brukare och medarbetare.

Marie Uls,

verksamhetschef vård- och omsorgsboenden Trollhättans stad

ANNONS