Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Hemtjänstpersonal bör kunna visa covidpass i privata hem

Våra äldre medborgare, som har hemtjänst i Trollhättan, ska inte, enligt min mening, behöva vara oroliga för att smittas av covid-19 i sitt eget privata hem.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Detta är en självklarhet. Det är i den äldres privata hem som hjälpen i form av hemtjänst ges. Det ska därför helt och hållet vara på den äldres villkor som tjänsterna utförs. Att ha den ordningen innebär respekt för de äldres liv, egna omdöme och medbestämmande.

Under detta året har många nya svenska ord blivit inpräntade och inlärda av oss alla. Ett sådant är ordet "covidpass". Det har blivit en helt vanlig och naturlig del av våra liv att kunna uppvisa giltigt covidpass. En konsekvens av detta är att alla, även hemtjänstpersonalen, bör kunna uppvisa giltigt covidpass när de vistas med andra och i äldres hem. Jag anser därför att varje äldre, som tillåter en hemtjänstpersonal att komma in i deras privata hem, ska kunna kräva att den som utför tjänsten ska kunna uppvisa giltigt covidpass.

Om personalen inte kan det, ska den äldre kunna neka tillträde till sitt hem och kräva att en annan personal kommer istället. Detta är en naturlig konsekvens av respekt, självbestämmande och trygghet. Ingen ska behöva vara rädd för att bli smittad av covid-19 i sitt eget privata hem. Jag vill också passa på att önska er alla ett gott nytt friskare och bättre år 2022.

Raul Eriksson

medlem i kristdemokraterna