Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hennes hårdbantning ledde till död

En av mina absoluta favoritgrupper är amerikanska duon Carpenters, som bestod av syskonen Richard och Karen Carpenter.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Ett i Sverige ganska bortglömt band, som i hemlandet USA, och stora dela av världen, räknas som en av de största popgrupperna genom tiderna. Hits som "Close to you" och "Top of the world" räknas som odödliga klassiker, och Karen hyllas för sin varma, tonsäkra röst.

Karen började tidigt att banta, hon led av ett stukat självförtroende – tyckte, trots att hon måste anses som smal, att hon var för tjock. Efter att flera tidningar skrivit negativa kommentarer om hennes vikt, började hon att svälta sig. En recensent skrev att "Karen inte är speciellt vacker, men hon försöker iallafall."

En annan skrev om "Richard Carpenter och hans knubbiga syster." Hon började missbruka det laxerande läkemedlet Ipocep, som löste upp vävnaderna i hjärtat. När hon slutligen, efter sex års hårdbantande ökade något i vikt, gav hennes försvagade hjärta upp. Detta var 1983. De flesta kände ännu inte till Karens sjukdom "anorexia nervosa", och hennes plötsliga bortgång chockade Carpentersfans, och andra, världen över. Anorexi hade fått ett ansikte.

Idag kan föräldrar till barn med ätstörningar peka på henne och säga "Titta hur det gick för Karen Carpenter!"

Hennes vackra röst tystnade för evigt, till stor del på grund av några musikrecensenter med dålig självbild.

En sedelärande historia om medias makt och ansvar!

Cecilia Sinderella