Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Dragan Mitrovic

Historiska pumphuset har rivits – varför?

Det var med bestörtning och stor sorg jag under en promenad upptäckte att pumphuset på vägen ovanför restaurang Albert hade rivits.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Har rivningen verkligen föregåtts av något som helst remissförfarande? Tänker närmast på Strömslundsföreningen. De borde självklart kunnat ge kommunens kulturmarodörer information om pumphusets historiska betydelse för vattentrycket i dåtidens Strömslund.

Det skrivs bevarande och hållbarhetsplaner högt och lågt men en del kulturmiljöer verkar ha fått lättsamhetens prägel och valts bort i det tysta. Förstår att det i grund och botten är en kostnadsfråga men en ytlig renovering hade mycket väl kunnat genomföras. Om fantasin fått lite större utrymme kanske ett sponsringsprojekt kunnat finansierat en mindre ytlig renovering och drivits genom ett samarbete mellan Fornminnes- och Strömslundsföreningen.

Pumphuset, byggt 1923, låg bara ett stenkast från vår fina Forngård vilket självklart borde fått varje kreativ tjänsteman att se långsiktiga möjligheter och inte bara kortsiktiga kostnadsmässiga hinder. Bevarande av kulturmiljöer ingår väl också i en stads miljöambitioner? Grusplanen som nu pryder platsen där Pumphuset låg ekar tomt nedanför berget och utgör ytterligare ett vittnesbörd om hur Trollhättan vårdar sina unika kulturmiljöer.

Skulle vara intressant att höra kommunens, Fornminnes- och Strömslundsföreningen syn.

Flanören

Svar direkt:

Det gamla pumphuset togs ur drift på 1980-talet och har sedan dess stått oanvänt och förfallit. Byggnaden var i ett mycket dåligt skick och en totalrenovering hade varit nödvändig för att kunna bevara den. Byggnaden har dessutom brutits upp vid ett flertal tillfällen och blivit ett tillhåll. Då byggnaden inte fyllt någon funktion och heller inte ansetts som kulturhistoriskt intressant ansågs det som mest rimligt, ur ett ekonomiskt perspektiv, att riva den.

Då byggnaden ligger utanför detaljplaneområde krävs inte rivningslov utan endast startbesked vilket är svårt att neka med stöd av plan- och bygglagen (PBL 2010:900) och vidare plan- och byggförordningen (PBF 2011:338). Om du har frågor kring kulturhistoriska byggnader och vill veta mer är du välkommen att kontakta Samhällsbyggnadsförvaltningen, [email protected]

Dragan Danilovic

stadsarkitekt/bygglovschef Trollhättans stad