Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Hjälp! Elräkningen har kommit

Detta får vi konsumenter betala i dag och vad händer om Kina beslutar att stänga sina vindsnurror i Sverige? menar skribenten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Socialdemokraterna och sektpartiet miljöpartiet rustade ner kärnkraften 2015 med massa pålagor som gjorde kärnkraften olönsam. En nedrustning som avvecklade en av världens bästa och billigaste elmarknad. Detta får vi konsumenter betala i dag och vad händer om Kina beslutar att stänga sina vindsnurror i Sverige? Har vi konsumenter något skydd om vi inte har råd att betala vår elräkning?

Innan avstängning av vår el ska konsumenten informeras samt ha en skuld över 1000 kronor och dessutom ska socialförvaltningen informeras.

Enligt källa Konsumenternas energimarknadsbyrån gäller följande kriterier innan elen kan stängas av:

Om det finns risk för att avstängningen skulle leda till personskada som inte är obetydlig eller till omfattande sakskada får överföringen av el inte avbrytas. Bestämmelsen tar sikte på akuta situationer och företaget har ingen undersökningsplikt.

Exempel på icke obetydlig personskada är när företaget får uppgift om att kunden eller någon annan i hushållet lider av en allvarlig sjukdom och det är sannolikt att tillståndet hastigt skulle försämras på grund av att elen avbryts. Med risk för omfattande sakskada avses värdemässigt stora skador, framförallt på en byggnad. Det kan till exempel vara fråga om risk för att det inträffar omfattande frysskador. (Slut källa)

Detta borde innebära att läkare och husägarnas försäkringsbolag bör involveras i energibolagets beslut om avstängning av elen. Min tolkning är att det ej går att stänga av elen under vintermånaderna.

Hur löser vi den akuta betalningsförmågan? Regeringen kan besluta om kostnadstak på energin, momsbefriande el, eller ta bort skatten. Men risken med dessa åtgärder är att de påverkar inflationen med höjda räntor.

Mitt förslag är att man skapar en elbank hos sitt elbolag som innebär att du betalar din elräkning utifrån vad din ekonomi klarar. De pengar som återstår läggs som en skuld med låg ränta som amorteras fram tills vi får fram en fungerande billig elmarknad med kärnkraft, biogas förvandlad till el, vindsnurror som är svenskägda med mera.

Lennart Andersson

Kommunals före detta ordförande Trollhättan