Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Hur blir det för dem som avstår vaccineringen?

När världen nu ska räddas genom vaccinationer och det ställs krav på att alla måste underkasta sig vaccinet oavsett om de redan haft viruset eller avstår av andra skäl, hur blir det då?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Får ovaccinerade röra sig fritt eller ska de praktiskt taget tvingas ta sprutorna för att ha normal rörelsefrihet mellan vänner i eller utanför landets gränser? Med vacciner som är framtagna under tidspress finns det risker för biverkningar även om de påstås vara sällsynta. De som drabbas kanske inte delar uppfattningen att det är risker man får ta. Vaccinerna har bara ett nödgodkännande och inget läkemedelsföretag blir skadeståndsskyldigt för biverkningar.

Är det ingen som reflekterar över det odemokratiska i de ständiga påtryckningar som används så att få orkar/vågar avstå. Måste världen upprepa tidigare misstag utan att folk förstår att detta är början till något mer än den allmänna övervakningen av oliktänkande individer. Du kan inte dela vaccinkritiska artiklar på Facebook utan att censuren går in och kommenterar. Orwell 1984. Ansvariga kan inte vara omedvetna om att detta är en kränkning av grundläggande fri och rättigheter, men blundar för det av andra orsaker. Flockimmunitet? Agerandet skapar ett A och B lag oavsett vad intygen kallas. Det har länge funnits fakta som äntligen sipprat ut om hur smittan spreds från Wuhan i Kina. De forskare som försökte redovisa fakta blev förlöjligade å det grövsta, trots att många av dem har haft helt annan sakkunskap och mångårig erfarenhet av virusforskning både i Wuhan och i andra länder.

Det är inte konspiratoriskt att vara ordentligt påläst när det gäller forskning som hittills inte fått fäste i myndigheternas eller regeringarnas agendor. Sanningen torde komma fram om hur pandemin skapades, varför och hur mäktiga intressen satte världen under enorm press, där oskyldiga liv offrades för ”den goda saken skull”. Fakta visar att WHO redan 2018 var medvetna om att det skulle skapas ett enormt behov av vacciner för framtida bruk. Detta borde vara av intresse för säkerhetsanalytiker i alla länder. Det behövs inte militära interventioner, det räcker att sprida pandemier och injaga skräck i befolkningarna så blir folk tysta och medgörliga. Knäcker man ekonomierna blir åtgärderna effektivare än bomber. Demokratier sätts ur spel genom detta agerande. Vilka vinner på det?

Inte vaccinmotståndare men demokrati försvarare