Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler och fler butiker inklusive ett ställe som Folkets hus i Trollhättan är eller vill bli kontantlösa, samtidigt som vi uppmanas att ha kontanter hemma vid kris, uttrycker skribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Fler och fler butiker inklusive ett ställe som Folkets hus i Trollhättan är eller vill bli kontantlösa, samtidigt som vi uppmanas att ha kontanter hemma vid kris, uttrycker skribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hur klarar samhället ett nedsläckt land?

En bra serie som SVT visar nu är ”Nedsläckt land” och den oerhörda sårbarhet som finns i Sverige. Vi uppmanas av regeringen och totalförsvaret att lagra förnödenheter och ha kontanter hemma med mera om krisen kommer vid ett längre elavbrott eller vid andra katastrofer.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sam­tidigt finns det få länder i världen som är lika beroende av el som Sverige i dag genom den stora digitaliseringen, vilket helt lamslår allt i samhället inklusive oss själva vid exempelvis ett längre el­avbrott. Klarar du och vi det?

Väldigt många inklusive staten själv verkar totalt verklighetsfrämmande och blinda för konflikter, krig, solstormar, naturkatastrofer och annat som även kan drabba Sverige. Telia håller på att stänga ner kopparnätet som i princip klarar sig utan ström för kommunikation där mobilnätet dör efter bara ett antal timmar utan ström, fler och fler butiker inklusive ett ställe som Folkets hus i Trollhättan är eller vill bli kontantlösa, samtidigt som vi uppmanas att ha kontanter hemma vid kris. Utan el ingen värme, utan el inget vatten för många, utan el inget bränsle till bilar samtidigt som kommunikationen dör och sjuk- och äldrevård slås ut med mera.

Jag kanske målar upp ett skräckscenario, men tyvärr så kan kriget komma, att solstormar, naturkatastrofer och resistenta bakterier med mera kommer och blir allt vanligare är ett faktum. Eller tänker du som många andra, det löser sig och det kan inte hända här? Då tror jag att du och många andra är riktigt illa ute. Sverige måste bli mera självförsörjande och kunna säkra värme, vatten, mat, el, kommunikation, sjuk- och äldrevård med mera även i kris och när det digitala samhället är utslaget. Det kan vi inte i dag.

Leffe