Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Hur kloka är vi människor egentligen?

Med referens till tänkvärda insändare i TTELA avseende digitaliseringens och globaliseringens dolda och förnekade brister blir man ju än mer besviken och irriterad över hur vi människor beter oss. Politikers och beslutsfattares sanningsförnekande, oftast i eget syfte och för egen vinning, är ju i allt väsentligt en viktig del av denna irritation.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Mänskliga beteenden är ju i princip alltid uteslutande relaterat till det som med åren blivit det viktigaste av allt i vår värld = pengar. Ytterst sällan visas hänsyn och insikt om det som i grunden är det i särklass viktigaste för vår existens = livet. Livets sårbarhet har ju i dessa tider blivit oerhört uppenbar på alla plan. Kanske börjar vi förstå? Kan coronapandemin på något sätt förändra våra mänskliga, icke biologiska och mediokra beteenden? Tveksamheten finns kvar men man får inte sluta hoppas. Några exempel på våra idiotiska och totalt penningstyrda beteenden…

• Vi skickar potatis till Holland för att skalas – miljö? Det finns garanterat folk i Sverige som kan göra sådana arbetsuppgifter och skulle må bra av det.

• Norska företag skickar torsk till Asien för att fileas – miljö? Det finns garanterat folk i Norge som kan göra sådana arbetsuppgifter och skulle må bra av det.

• Vi ”outsourcar” mängder av jobb i Svenskt näringsliv till andra länder, dels skapar man arbetslöshet i Sverige men inte minst en enormt stor sårbarhet – bra lösning? Finns näringslivet för våra medborgare eller finns våra medborgare för näringslivet?

• Många, många fotbollsproffs i Europa tjänar på en dryg månad storleksordningen 20 miljoner? Lika mycket pengar som livsviktig sjukvårdspersonal i Sverige tjänar under ett 40 årigt yrkesliv, har någon människa tänkt över huvud taget?

• Vi besprutar odlade livsmedel med livsfarliga bekämpningsmedel och sprutar också in farliga mediciner i våra djur som sen blir vår mat, allt för att tjäna pengar, mat är ju till för livet – eller? Här har ingen vettig människa tänkt heller?

Listan kan göras mycket längre. Man undrar ju hur alla normalbegåvade människor kan acceptera dessa beteenden. Dock, när man tar en promenad längs våra vägar och ser allt skräp i dikena som ju bara slängs ut från bilarna = plast, plåtburkar etcetera, allt skräp i havet med mera så inser man nog tyvärr att alltför många av oss inte är så normalbegåvade som vi tror. Det krävs en stor förändring för mänsklighetens framtida existens – men hur? Fundera och agera!

Normalbegåvad svensk