Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Privat
Bild: Privat

Hur mycket ska grytorna behöva koka över?

Replik på "Vi ska ha måltidsproduktion som är flexibel och hållbar" och "Föräldrar: Nu ska all matlagning tas bort på mindre förskolor"

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I 20 år har jag varit verksam som kock och lagat mat till många olika gäster. Jag har stor kunskap i den offentliga matlagningen då jag är verksam i serviceförvaltningen sedan många år tillbaka. Jag blir så fruktansvärt ledsen och upprörd när man läser stadens planer för framtiden, kollegors missförhållanden i serviceförvaltningen samt ”svaren” från ledningen.

Hur många insändare ska vi behöva läsa från medarbetare på serviceförvaltningen innan något mer konkret görs för att få en bättre arbetsmiljö och när ska våra styrande i majoriteten vakna?

I varje replik erbjuder serviceförvaltningen ett personligt möte. Men det är förmodligen ingen av medarbetarna som vill boka in det med ledningen eftersom de är rädda för negativa påföljder och inte upplever att man pratar samma ”språk”. Förvaltningen borde bemöta kritiken på ett bättre sätt än de gjort hittills och svara på frågorna alla ställer offentligt.

Vi ska vara mer rädda om våra duktiga medarbetare som dagligen ställer upp och besitter stor kunskap. Kunskap som snart blir en bristvara om vi inte byter spår. Kritiken bör tas på större allvar än att sopa den under mattan och se framåt! Vi behöver ha en förvaltning som fokuserar på medarbetaren i det nära arbetet och lyssnar in mer på synpunkter och idéer.

Befolkningsutveckling i Trollhättan går långsamt och att nå målet för 2030 med 70 000 invånare är kanske inte helt realistiskt men det är ju ett politiskt mål för förvaltningen att rätta sig efter. För att bli en mer attraktiv stad att leva och bo i , bör det vara en självklarhet att man kvalitetssäkrar måltiden till yngre och äldre så man får barnfamiljer att flytta in och välja en förskola med eget kök och lagade måltider på plats.

När man blir äldre och pensionär, att få välja vällagad och lokal mat framför industriell kyld mat. Valfrihet ska inte vara att välja på olika kylda rätter utan valfrihet ska vara att välja mellan flera leverantörer. Det är kvalitetssäkring på högre nivå än att tillämpa dagens planer.

I ett blått styre vill vi bland annat:

* Minska andelen hel och halvfabrikat på menyn.

* Skapa delaktighet vid planering av gemensam matsedel, låt dem som känner till verksamheten bäst göra menyn.

* Tillåt inga produkter som innehåller palmolja.

* Låt medarbetaren själv få bestämma inköp av råvaran enligt gällande upphandling.

* Återinför arbetsledning (köksansvarig) i alla medelstora samt stora produktionskök.

* Inför språktest vid nyanställning för att säkerställa livsmedelssäkerheten.

* Göra Trollhättan till en attraktiv stad att leva i som pensionär.

Valfrihet ska vara ett stort ledord efter valet 2022.

Johannes Johansson

Moderaterna Trollhättan