Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Hur ska föräldrar till en tolvåring kunna fatta ett beslut?

Stor besvikelse över att Folkhälsomyndigheten/regeringen med oppositionens tysta medgivande öppnar upp för vaccinering av barn ner till 12 års ålder.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är för barnens bästa säger statsminister Stefan Löfven. Hans kollega i Norge Erna Solberg är mera frank när hon säger att barnen ska vaccineras för att inte smitta vuxna. Hon vet tydligen inte ens att vaccinerade också smittar. Både barn och vuxna.

Trycket från läkemedelsindustrins lobbyister och stora medier, som helhjärtat och aningslöst propagerat för vaccinering av barn, blev tydligen för svår att stå emot.

Detta trots att Anders Tegnell två dagar tidigare sagt att fördelarna med att vaccinerna så unga inte uppväger riskerna. Och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson står och mumlar och tycks inte veta varken ut eller in.

Storbritannien har stoppat vaccinering av barn ner till 12 åra ålder med samma motivering som Tegnell; att riskerna överväger fördelarna.

När myndigheten själv är så osäker om vaccineringen av barn mot covid-19 och svävar på målet hur ska då föräldrarna till en tolvåring kunna fatta ett så allvarligt beslut. Eller är det så illa att tolvåringen själv får bestämma om vaccinering utan föräldrarna tillstånd. Det är svårt att få full klarhet i den frågan.

Rune Lanestrand