Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Hur ska Trollhättan hantera IS-återvändare?

Efter att IS kämpats ner, väller nu både offer och ansvariga IS-anhängare in i flyktingläger som kurderna förtjänstfullt upprättat. Offren är glada för att de med nöd och näppe kom undan med livet i behåll. Medan de misslyckade IS-anhängarna nu vill hem till bekvämligheten, tryggheten och rättsstaten igen. En del skolade i att sätta rättssamhället på prov.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

IS-anhängarna ska naturligtvis ställas inför rätta. Men var? Socialdemokraterna har hävdat att det ska ske inför en internationell tribunal. En väg kan vara redan befintliga Haag-domstolen. Även om svenska regeringen inte vill ha IS-krigarna till Sverige, och vägrar ge konsulär hjälp, så har den med svenskt pass eller permanent uppehållstillstånd ändå rätt att ta sig hit, om de klarar det på egen hand. Många kan tänkas hamna i Västsverige och rentav Trollhättan, då rekryteringen här varit omfattande, vilket också har bekräftats av trollhättebon Jesper Söder som på plats i Syrien kommenterat och samverkat med den svenska säkerhetspolisen.

Bara försöket att upprätta IS är ett folkrättsbrott, enligt svensk lag. Krigsförbrytelser och folkmord är andra brott mot svensk lag, men också mot internationell lag. Svensk jurisdiktion gör det möjligt att lagföra människor som därborta misstänks ha begått dessa brott; även icke svenska medborgare.

Under tiden som debatten pågått, har många IS-krigare kommit tillbaka till Sverige. I Stockholm har redan 19 individer identifierats. Men hur får vi tag på dem? Jo, i de flesta fall finns de i socialtjänstens register. Men de är hemliga även för polisen. Om det gäller brott som kan ge fängelse i mer än ett år, får socialtjänsten lämna vidare information. Men det är mycket ovanligt, och de flesta socialtjänster nekar alltid polisen tillgång av politiska skäl.

Stockholms stad har på liberalt förslag fattat nödvändigt politiskt beslut, och istället inlett ett organiserat samarbete mellan socialtjänsten, polis och åklagare. Rättsväsendet applåderar, liksom terrorforskare. De flesta vanliga människor vill nog att de medel som finns används för att lagföra. Men frågan är: Vad vill socialdemokraterna i Trollhättan?

Anders Castberger

Gruppledare Liberalerna