Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Privat
Bild: Privat

Hur ska ungdomarna kunna få en hälsosam sömn?

Nio av tio elever i 13–18 års ålder sover för lite under nätterna, det kan handla om flera timmar som saknas för att få den sömn en tonåring behöver.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är väldigt vanligt att tro att detta handlar om att tonåringarna sitter uppe och spelar TV-spel eller kollar på mobilen, men faktum är att det definitivt inte är den stora anledningen till detta.

Sömnforskaren Wendy Troxel säger i sin Ted Talk att anledningen till att de flesta ungdomar inte får tillräckligt mycket sömn är att hormonet melatonin som får oss att känna oss trötta och hjälper oss somna, utsöndras hela två timmar senare än hos en vuxen. Detta innebär att om en tonåring vaknar klockan 6:00 är det den biologiska motsvarigheten till en vuxen som vaknar klockan 4:00, och de flesta vuxna tycker inte det är så mysigt att vakna så tidigt. Vissa tonåringar måste dessutom vakna mycket tidigare för att de bor långt ifrån skolan och måste ta bussen dit.

I en intervju med min klasskamrat Axel Krigsman frågade jag om det var svårt för honom att uppnå tillräckligt många timmars sömn.

– Jag tycker det är väldigt svårt att få tillräckligt mycket sömn när man måste vakna 6:30 så man ska hinna med bussen, svarade han på den frågan.

Detta är ett problem som inte bara Axel har, utan det är många elever på skolorna i Sverige som har problem med detta.

– Om skolan började senare skulle jag ha mycket lättare att få åtta till tio timmars sömn och detta skulle påverka mina betyg och andra prestationer positivt. Det vet jag för de dagar jag har sovmorgon presterar jag mycket bättre i skolan, säger Axel när jag frågade vad han skulle tycka om skolan började senare varje dag.

Ett vanligt motargument är att tonåringar måste lära sig att vakna tidigare så de är redo för arbetslivet, men det är som att säga åt en tvååring att den inte får sova på dagen annars kommer han inte vara redo för förskolan.

En studie (Wahlstrom, 2014, University of Minnesota) som utfördes på 9 000 elever visade att en sovmorgon som endast är 30 minuter längre påverkar resultaten i skolan och förbättra deras mentala hälsa. Om skolan börjar tidigast 8:30 kommer 60 procent av eleverna kunna nå minst åtta timmars sömn. Undersökningen visade även att elever som fick mindre än åtta timmars sömn löper en mycket högre risk för depression, överdriven konsumtion av koffein och det är större risk för eleverna att ta dåliga beslut när det gäller konsumtionen av andra substanser som till exempel narkotika eller alkohol.

Samma studie visade att 75 procent av eleverna ville börja 8:30 eller senare och 50 procent av alla elever ville börja 9:00 eller senare. Detta visar att många ungdomar tycker att detta är ett problem.

Slutligen vill jag säga att många ungdomar i Sverige får alldeles för lite sömn för att klara av skolan och det borde vara en skyldighet för skolorna att se till att alla ungdomar får tillräckligt mycket sömn. Eftersom detta är ett ganska stort problem i samhället tycker jag skolpolitikerna borde ta tag i detta istället för att bara ignorera det.

Alfred Siik,

16 år, Vänersborg