Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: KAROLINSKA INSTITUTET
Bild: KAROLINSKA INSTITUTET

I dag är det försöksdjurens dag

Djurförsök kan antas vara något som hör till historien i Sverige. Men faktum är att vi i Sverige år 2016 avslutade försök på 612 311 däggdjur, fåglar, kräldjur med mera.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Utifrån den svenska definitionen av djurförsök räknas även provfiske, vilket det året omfattade 6 411 934 fiskar och 4 796 bläckfiskar.

Men allt detta är ju egentligen bara siffror. Ett mer träffande konstaterande är att detta handlar om miljontals individer. Var och en av dessa individer har precis som du som läser detta ett unikt perspektiv av världen, en första person subjektiv upplevelse som är allt för just den individen. Man kan inte välja vart eller som vad man föds – detta är omständigheter utanför ens kontroll.

Är det faktum att man råkar födas till en annan art än människa något som i sig självt rättfärdigar ­utnyttjande mot sin vilja, eller något vi bör se med förstående och respekterande ögon? Är det alltså möjligtvis väldigt problematiskt att om man råkar födas som till exempel en ko, hund, bläckfisk, eller gnagare så kan man utsättas för försök under hela ens livstid och som slutar med ens död?

Försök som att till exempel utsättas för infektioner som gör att man blir allvarligt sjuk eller dör, cancerförsök som pågår till avancerade stadier eller ­giftighetstester som genom­förs så att djur dör till följd av testet. Att dessa tester innebär stort lidande är knappast något jag behöver konstatera.

Om du frågar dig: Är detta en rättfärdigad eller orättfärdigad diskriminering utifrån djurart? Vad blir då ditt svar?

Bör vi kanske istället maximera våra ansträngningar för att skapa alternativ till djurförsök så snabbt som möjligt? Alternativ som den svenska staten i dagsläget endast satsar 15 miljoner kronor på årligen för att utveckla och validera. Du och dina bekanta kan sätta press på politiker att lägga mycket mer pengar på detta, så att vi snarast når alternativ som hade inneburit att individer som råkar födas som icke-människor kan få leva sina liv i fred.

Simon Fridh