Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fest. Romernas nationaldag firas med festligheter på olika håll, men är också en dag då minnet av den romska kongressen 1971 hedras.

I dag firas romernas dag

I dag 8 april firas romernas nationaldag som hedrar minnet av den romska kongressen 1971 då FN erkände romerna som världsfolk. Vi anser att det är viktigt att uppmärksamma denna dag som hedrar en nationell minoritet.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Romer har funnits i Sverige sedan 1500-talet och räknas i dag som den största minoriteten i Europa. Cirka 100 000 av dem lever i Sverige.

En svensk medborgare med romsk bakgrund är inte mindre svensk än en annan svensk medborgare. Däremot har, på grund av majoritetsbefolkningens fördomar, denna minoritet fått utstå utanförskap och förföljelse och kommit i skymundan i historieböckerna. Sanningen är att romers utsatthet var och är en skamfläck i Sverige. Romer har utsatts för avrättningar, tvångssterilisering och andra rasbiologiska regelverk samt nekats till asyl från förföljelser och uthärdat assimilering.

Verkligheten i dag är på många sätt tryggare, men utsattheten är fortfarande befintlig för många romer. Dagliga kränkningar, diskriminering på bostads- och arbetsmarknaden samt polisregistreringen visar det. En heterogen folkgrupp som har sammanpackats och under 500 år behandlas som mindre värda.

Vårt nätverk står för allas lika värde. Gör du också det?

Nätverket för Mänskliga Rättigheter i Trollhättan-Sweden