I Sverige jobbar alla?

Nej, det är milt sagt att slira på sanningen men enligt S-ledaren Magdalena Andersson (M A) är det så därför att: ”Jobb är grundläggande.

ANNONS
|

Alla som kan jobba ska jobba”. /…/ ”Därför ska kraven vara tydliga för alla som kommer till Sverige. Är du ung ska du skaffa dig gymnasieexamen och gå vidare till jobb eller högre utbildning.” Tala om att individualisera samhällsproblem, vare sig sorteringsskolan eller arbetslöshetssamhället tycks existera i M A:s verklighet.

M A fortsätter med den populistiska frågan om bidrag, nu om försörjningsstöd och slår direkt in på kravlinjen, det vill säga kravet om motprestation: Alla ska ”…möta en tydlig förväntan. Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan.” /…/. ”För så funkar det i Sverige. Här får alla vara med och bidra. För alla behövs.” Exakt så har kraven varit och är i den sedan mer än hundra år S-dominerade kommunen Trollhättans stad. Sedan åtminstone början av 1990-talet gäller att du ska vara inskriven som arbetssökande på arbetsförmedlingen och stå till förfogande på marknaden för arbete och dessutom acceptera en heltidssysselsättning i form av praktik i en kommunal verksamhet.

ANNONS

Nu är det ju de facto så att alla arbetsföra i Sverige tragiskt nog inte behövs, cirka 380 000 arbetslösa bekräftar detta. Det M A gör i sitt installationstal är att haka på borgerlig propaganda från tidigt 2000-tal då Liberalerna hette Folkpartiet och leddes av Maria Leissner och därefter Lars Lejonborg. Den förstnämnda uttryckte sig så här: ”De verkligt svaga människorna är betjänta av att det ställs krav på dem.” Lars Lejonborg tog inför valet 2002 vid med: ”Är man frisk och vuxen i det här landet då försörjer man sig själv”. ”Vissa invandrare ser det som en rättighet att få socialbidrag.” (OBS! Uppfyller man villkoren så är socialbidrag just en rättighet) och ”Att ställa krav är att bry sig.” Partiernas generella högerförskjutning är uppenbar.

S-ledarens retorik om att jobb är grundläggande för samhällets välmående är naturligtvis korrekt. Grundbulten är att kunna försörja sig och ha en lön som ger en god färd genom livet = välfärd. Privatiseringar av skola, vård och omsorg i kombination med ekonomi-/budgetstyrning går stick i stäv mot demokratins syfte: Folkets bästa. Ekonomiska mål överordnas till exempel skollagens skrivningar om lika tillgång till utbildning och inflationsmål överordnas grundlagen; Regeringsformens ord om att staten ska trygga rätten till arbete. Bakläxa till de folkvalda!

ANNONS

Sören Lindmark

ANNONS