Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Ideologi får aldrig går före en trygg och säker vård!

Replik
Svar till Maj-Britt Elmvik, 10 januari.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Tillgången till vård av hög kvalitet ska gälla alla invånare, oavsett om de bor i Åmål, Trollhättan, Bengtsfors, Lilla Edet eller någon annanstans. Det är ett fundament för sjukvården som vi socialdemokrater aldrig kommer att kompromissa om. Det är också vad lagen säger.

Även om vi har stora invändningar mot den oreglerade kommersialiseringen av vården handlar frågan i det här fallet inte om offentlig eller privat vård – för kännedom är jag själv listad hos en privatdriven vårdcentral – utan det är tillgången och kvaliteten i vården som är avgörande.

För Åmåls del fanns inget av detta.

I Åmål fanns två vårdcentraler – en privat, Balder, och en offentligt driven, Närhälsan. Av ”lönsamhetsskäl” stängde det moderatledda regionstyret Närhälsan och överlät, i praktiken, sitt ansvar för åmålbornas rätt till en god sjukvård till det privata bolaget. Detta utan att säkerställa att det privata bolaget verkligen klarade av uppdraget. I dag har vi facit, och det ger ett rejält underbetyg till regionens högerstyre. På punkt efter punkt får styret kritik för att ha brustit i sitt formella och informella ansvar. Man har bara skyllt ifrån sig.

Marknadsförespråkare talar ofta om vikten av valfrihet. Men vilken valfrihet fick Åmåls drygt 12 000 invånare när de plötsligt endast hade en privat klinik att vända sig till, en som dessutom inte klarade av att ge den vård som invånarna enligt lag har rätt att få, och därefter helt lämnades i sticket utan någon vårdcentral alls?

Hur många patienter har farit illa i Åmål, undrar Elmvik i sin replik. Det exakta antalet kan jag inte ge dig, Maj-Britt. Men helt klart är att vården inte bedömdes som säker för tusentals människor och i ett antal fall rent farlig, enligt den medicinska profession som granskat verksamheten.

För oss socialdemokrater får dogmatiska ideologiska ståndpunkter inte gå före människors rätt till en säker, god och tillgänglig vård.

Bijan Zainali (S)

Oppositionsregionråd