Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Inför självkostnadspris på p-platserna!

Parkeringsproblemet kan lösas lätt och kostnadseffektivt. Antalet resor med bil till arbetet beror av tillgång och kostnad för p-platser.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Genom att införa självkostnadspris på p-platser skulle antalet som åker bil till jobbet minska med en tredjedel enligt forskning i Trafikverkets Kapacitetsutredning. En tredjedel av bilisterna reser då istället kollektivt, med cykel eller promenerar.

P-platser kostar. Kraftstaden, om någon, borde kunna räkna ut kostnaden för mark och underhåll av p-platser. Är de gratis för bilister så innebär det en förmån som inte kollektivresenärer eller cyklister får. Rättvist är att var och en betalar sina egna kostnader. Av vilket skäl kan vi som bilister kräva att andra ska stå för våra kostnader?

Självkostnaden skulle ändå, namnet till trots, ge en vinst. Vinst i form av bättre miljö, rättvisa, lägre kostnader, lediga p-platser åt dem som verkligen behöver och ha starkt stöd i kommunens planer.

Lyssna på vetenskapen